Amerikansk staghund

Amerikansk staghund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Amerikansk staghund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Amerikansk staghound aksepteres ikke som en egen hunderase, men er i virkeligheten en «lurcher», der flere linjer har blitt renavlet gjennom mange generasjoner. Basistypen er en stor mynde, men også flere andre raser har bidratt til denne hunden.

 

Av utseende minner staghound mye om skotsk hjortehund, men i motsetning til denne kan en staghound være både stri- og korthåret, ja til og med ha blanding. Flere fargevarianter er også aktuelle. Staghound er ofte stor. Hannene kan bli omkring 70-85 cm i mankehøyde, men størrelsen varierer nokså mye. En velvoksen hann kan veie opp mot 45 kg, men også ned mot 29-30 kg, kanskje det beste bevis for at dette ikke er en homogen rase.

 

Det sies at disse hundene har fått hurtigheten til en greyhound og det milde temperamentet til hjortehunden. Den er utholdende og svært jaktvillig.Staghound er først og fremst avlet for hetsjakt på småvilt og små hjortedyr, men holdes i noen grad også for sosiale formål. Den har både hurtighet, stamina og pågangsmot til å utstå en lang og tøff jakt. Den skal også være en ypperlig familiehund.

 

Staghound er rastløs av natur og trenger mye mosjon. Den skal være godlynt og snill, men fordi den er en blandingshund varierer naturligvis temperamentet mye i forhold til hvilke blodslinjer den kommer fra.

Historikk for Amerikansk staghund

 

Amerikansk staghound er snarere avlet for sin funksjonalitet som jakthund enn for sin type. Den har gjennom mange tiår blit benyttet til hetsjakt på alt fra ulv og prærieulv, til hjort og hare. Opprinnelig var det en skotsk hjortehund/greyhound mix som ble krysset med typer av et mer lokalt preg, trolig støvere og terriere. Mynde utgjør imidlertid størsteparten av blodslinjene.

 

Det sies at amerikanerne allerede mot slutten av 1600-tallet begynte med avl på disse blandingshundene, men dette kan ikke bekreftes. Dagens stamlinjer skal for det meste stamme fra 1800-tallet, men heller ikke dette har latt seg bekrefte. Det finnes nemlig ikke et stambokregister for denne hunden, selv om nok mange oppdrettere kan ha oversikt over blodslinjene. Man kan således konstatere at staghound, selv om den ikke anerkjennes som en egen rase, har eksistert lenger enn de fleste av dagens hunderaser. Som type er den imidlertid ganske varierende. Til sammenligning er gjerne irske og engelske lurchere bastarder i første, andre eller tredje ledd.

 

Mer om Amerikansk staghund:

Størrelse:

Stor

Vekt (kg):

Hann: 30-45kg
Tispe: 30-45kg

Høyde (cm):

Hann: 70-85 cm
Tispe: 60-75cm

Farge(r):

Mange varianter

Pelslengde:

Kort

Pels:

Stri

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Svært aktiv

Bilder av Amerikansk staghund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Amerikansk staghund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Amerikansk staghund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.