Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Staffordshire Bull Terrier.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Staffordshire bull terrier er en middels stor britisk terrierrase med røtter tilbake til 1800-tallet. Den er også kjent under tilnavnet staff, og har blitt alt mer populær i de senere årene.

Staffordshire bull terrier er en middels stor hunderase med en kompakt og svært muskuløs kropp med forholdsvis korte bein, et stort hode med svært veldefinerte kjevemuskler og en korthåret, glatt pels. Godkjente farger i henhold til rasestandarden er rød, fawn (lysebrun), brindel, sort og blå. Enhver av disse fargene i kombinasjon med hvitt er også godkjent (populært kalt pied.) Black and tan eller leverfarge ansees som grove feil og er meget uønsket.

Sammenlignet med amerikansk staffordshireterrier og pitbullterrier er staffordshire bullterrieren kortere og mer kompakt. Den er også mye mildere i sin væremåte i forhold til de to førstnevnte rasene. Mankehøyde på voksne individer er mellom 35,5 og 40,5 cm i forhold til vekten. Rasestandarden sier at hannhunder skal veie mellom 12,7 og 17 kg, mens tisper skal veie mellom 11,0 og 15,4 kg, men det er ikke uvanlig med hannhunder over 20kg.


I dag er Staffordshire bull terrier først og fremst en god familiehund og vakthud, dernest en stadig mer populær utstillingshund og stødig og energisk brukshund.


Tradisjonelle bull terriere ble avlet for å være snille med mennesker, men stridslystne overfor andre dyr. Den blir i så måte regnet som en lojal, hengiven og omgjengelig familiehund, som også har gode kvaliteter for barnefamilier. Den er en av to raser i England som blir regnet som bombesikker sammen med barn. Som rase er den energisk, utholdende og modig, med et normalt rolig og stabilt gemytt. Som andre bull terrierene har imidlertid også denne gjerne et noe utydelig kroppsspråk, noe som ofte kan skape problemer i samvær med andre hunder. Rasen er dessuten kjent for ofte å være dominant overfor fremmede dyr. Dette er noe man kan unngå ved å tidlig sosialisere hunden sammen med andre hunder og dyr. Den er regnet som en psykisk sterk og modig rase og vil derfor sjeldent angripe andre hunder uten først å ha blitt provosert. På grunn av dens noe tøffe utseendet så har rasen blitt mye utsatt for negativ omtale i mediene. Det finnes godt over en kvart million eksemplarer av denne rasen i England, og de er ikke å finne på noen bittstatistikker.


Rasen tilpasser seg bra til et liv i en leilighet, men den trenger regelmessig mosjon og masser av psykiske utfordringer for å trives.

Historikk for Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire bull terrier er en hunderase med røtter blant både terriere og molosser. Rasen har sitt opphav i England hvor den ble brukt i blodsporter som rottekamper, okse- og bjørnehetsing og hundekamper. Slike aktiviteter var spesielt populære i kullgraverdistriktet Staffordshire hvor rasen har fått sitt navn fra. The Kennel Club anerkjente rasen den 25. mai i 1935, etter at herrene Joseph Dunn og Joe Mallan gjennom en årrekke hadde nedlagt et stort arbeide for å få den godkjent.

Staffordshire bullterrieren deler mye av sitt opphav med raser som bullterrier, amerikansk staffordshire terrier og pitbullterrier, da disse rasene er variasjoner av det de i England kalte «Half Pit Dog», «Bull and Terrier Dog», «Half and Half» og lignende. Staffordshire bull terrieren er dog den eneste av disse som har gjort seg fortjent til kallenavnet «the Nanny Dog» (barnepikehunden).

Mer om Staffordshire Bull Terrier:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Terriere  (Gruppe 3)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 076

Størrelse:

Liten

Vekt (kg):

Hann: 12,7-17 kg
Tispe: 11-15,4 kg

Høyde (cm):

Hann: 35,5-40,5 cm
Tispe: 35,5-40,5 cm

Farge(r):

Sort,lysebrun, brindel, rød og blå

Pelslengde:

Korthåret

Pels:

Glatt

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Middels

Bilder av Staffordshire Bull Terrier

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Staffordshire Bull Terrier, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Staffordshire Bull Terrier kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.