Beskrivelser og opplevelser med Sarplaninac

Beskrivelse av Sarplaninac

Sarplaninac, også kjent som Jugoslavisk Gjeterhund eller Illyrian Sheepdog, er en stor hunderase som har sitt opphav i fjellområdene på Balkanhalvøya, spesielt i Makedonia, Serbia og Montenegro.

Sarplaninac er en robust og kraftig hund med en kraftig bygning, tett pels og en stor hale som ofte bæres høyt over ryggen. Denne rasen kan veie mellom 35 og 45 kg, og hannene kan være opp til 60 cm høye ved skulderen. Sarplaninac har en karakteristisk mørk maske og er vanligvis farget i hvitt eller grått med flekker av sort, brunt eller beige.

Sarplaninac er opprinnelig avlet som gjeterhund, og har derfor en naturlig beskyttende og territorial atferd. Denne rasen er veldig lojal og hengiven mot sin eier og familie, men kan være reservert og forsiktig mot fremmede. Sarplaninac har også et sterkt vaktinstinkt, og vil beskytte sin familie og sitt territorium mot inntrengere.

Sarplaninac er en aktiv og energisk hund som krever mye mosjon og mental stimulering. Denne rasen egner seg best for erfarne hundeeiere som kan gi den riktig trening og oppmerksomhet. På grunn av sin sterke gjeterinstinkt kan Sarplaninac også ha en tendens til å være territorial og beskyttende overfor andre dyr, og derfor bør den sosialiseres og trenes riktig fra ung alder.

Alt i alt er Sarplaninac en flott hunderase for erfarne hundeeiere som kan gi den den treningen og oppmerksomheten den trenger. Med riktig opplæring og omsorg, vil Sarplaninac være en lojal, hengiven og beskyttende følgesvenn.

Bilder av Sarplaninac

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bilde av Sarplaninac, nr 1159. Bilde av Sarplaninac, nr 5229. Bilde av Sarplaninac, nr 5232. Bilde av Sarplaninac, nr 1161. Bilde av Sarplaninac, nr 5233. Bilde av Sarplaninac, nr 5235. Bilde av Sarplaninac, nr 1158. Bilde av Sarplaninac, nr 5236. Bilde av Sarplaninac, nr 1162. Bilde av Sarplaninac, nr 5234. Bilde av Sarplaninac, nr 5237. Bilde av Sarplaninac, nr 5230. Bilde av Sarplaninac, nr 1160. Bilde av Sarplaninac, nr 5231.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Sarplaninac, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Sarplaninac kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.

Les beskrivelser fra andre om rasen:

 Beskrivelse fra Rasehund.noMer informasjon om Sarplaninac:

Rasestandard FCI / NKK
Gruppe:
 Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder  (Gruppe 2)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 041

Størrelse:

Stor-kjempestor

Vekt (kg):

Hann: 35-45 kg
Tispe: 30-40 kg

Høyde (cm):

Hann: 56-62 cm
Tispe: 54-60 cm

Farge(r):

Ensfarget

Pelslengde:

Langhåret

Pelsstell:

Middels

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Middels

Fra DogLex

Molosser
...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff...
Vakt--og-vokterhunder
...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, m...
Vokterhunder
...vokterhunder kalles også buskapshunder og er tradisjonelt store hunder som skal passe på beitende husdyr, eiend...