Sentralasiatisk Ovtcharka

Sentralasiatisk Ovtcharka

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Sentralasiatisk Ovtcharka.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Sentralasia ovtcharka ( Sredneasiatskaïa Ovtcharka) er en gigantstor vokterhund av molossertype som stammer fra de sentralasiatiske steppene der den har vært benyttet til å vokte husdyr og eiendeler gjennom århundrer. Russland regnes som hunderasens hjemland.

Sentralasiatisk ovtcharka er en stor og tung og meget kraftfull molosser av fjelltypen. Den finnes i to pelstyper, en langhåret (7-8 cm pels) og en middels langhåret (3-5 cm pels). Begge utvikler tett underull.

Tispene skal minst måle 60 cm i skulderhøyde og hannene minst 65 cm. Rasen veier typisk 40-70 kg, men det finnes eksempler på hunder som har veid betydelig mer. Kuppering av hale og ører forekommer i visse regioner, men er forbudt i mange europeiske land.

Sentralasiatisk ovtcharka har ypperlige bruksegenskaper som vokterhund, vakthund, kløvhund og trekkhund med mer. Den er ikke en typisk familiehund, men for de rette vil den også bli en god sådan hund.

Sentralasiatisk ovtcharka er en primitiv hund som bare passer for spesielt interesserte med solid erfaring. Den er stor og trenger godt med mosjon og en god del pelsstell, avhengig av type. Den regnes som svært mistroisk ovenfor fremmede og kan være aggressiv om situasjonen mistolkes.

Historikk for Sentralasiatisk Ovtcharka

Ovtcharka betyr gjeterhund, men sentralasiatisk ovtcharka er ikke en gjeterhund i vestlig forstand, men en urtypisk vokterhund. Den stammer fra området mellom steppene mellom Uralfjellene i Russland, Kaspihavet, Tyrkia og det vestre Kina i øst. Dette innbefatter områder i mange land.

Når typen oppsto vet man ikke, men den regnes som svært gammel og kan være flere hundre år i sin opprinnelse. I Asia blir den mange steder brukt som ren kamphund.

Mer om Sentralasiatisk Ovtcharka:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder  (Gruppe 2)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 335

Størrelse:

Gigantstor

Vekt (kg):

Hann: 40-70 kg
Tispe: 40-70 kg

Høyde (cm):

Hann: Minst 65 cm
Tispe: Minst 60 cm

Farge(r):

Mange varianter

Pelslengde:

Langhåret eller korthåret

Pels:

Rett, grov

Pelsstell:

Mye

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Molosser
...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og dogge, sel...
Ovtcharka
...ovtcharka betyr gjeterhund og peker til ulike sentralasiatiske hunderaser med vokterhundegenskaper. * kaukasisk ovtcha...
Vakt--og-vokterhunder
...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molosser og sen...

Bilder av Sentralasiatisk Ovtcharka

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Sentralasiatisk Ovtcharka, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Sentralasiatisk Ovtcharka kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.