Sarplaninac

Sarplaninac

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Sarplaninac.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Sarplaninac (Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac) er en stor molosser med opprinnelse fra fjellstrøkene mellom Kosovo og Makedonia, der den har fungert som vokterhund i århundrer.

Sarplaninac er en stor molosser med kraftig 7-12 cm lang pels rundt maken. Kroppen er svakt rektangulær i formen og har en velproporsjonert kraftig benstamme.

Rasestandarden hevder at hannene skal veie 35-45 kg og tispene 30-40 kg, men det finnes hunder som kan veie 60 kg eller mer og være rasetypiske og harmoniske. Normal vil skulderhøyden være omkring 56-62 cm hos hanner og 54-60 cm hos tisper som følger standarden, men det finnes mange eksempler på hunder som blir 80 cm. Det hevdes at gjennomsnittshøyden er cirka 66 cm, men idealhøyden i følge standarden er henholdsvis 62 cm for hanner og 58 cm for tisper.

Pelsen er lang og ligger nærmest flatt inntil kroppen. Underulla er kort, tett og fin. Hode, ører og framsiden av bena har kort pels.

Pelsfargen kan variere, men den skal være ensfarget. Mest ønskelig er jerngrå eller mørk grå med ulvesjatteringer, men alle farger tillates (fra hvit til nærmest sort). Flekker og hvite tegninger ikke tillatt. Pigmenterte hunder kan ha små hvite tegninger på bryst og tærne, men dette er ikke ønskelig. Den øverste del av hodet, halsen og kroppen har en mørkere nyanse som toner ut i skittenhvit eller gulgrått nedover bena. Overgangene skal være gradvis og må ikke gi inntrykk av en flerfarget eller flekkete pels.


Sarplaninac har vært avlet for å passe på kveg og er en ypperlig vokterhund, som også godt kan tilpasses vokterformål for andre husdyrarter. Den utgjør også en god vakthund og kan godt brukes som både kløvhund og trekkhund. Den regnes som arbeidsvillig og utholdende og tåler godt både kulde og varme.


Sarplaninac regnes som en rolig og selvstendig hund med et sterkt vokterinstinkt. Den er modig og uredd og kan være svært beskyttende ovenfor familiemedlemmer (spesielt i mangel av husdyr å passe på). Den passer derfor best som brukshund, men den blir en snill og god familiehund for folk som ellers trenger en slik hund og har erfaring nok til å håndtere den. Den bør imidlertid ikke velges som famliehund alene. Pelsen trenger jevnlig vedlikehold.

Historikk for Sarplaninac

Sarplaninac ble tradisjonelt avlet for å vokte kveg i Šar Planina fjellene mellom Kosovo og Makedonia, der den fortsatt fungerer som vokterhund for kveget til de lokale bøndene.

Sarplaninac er en hunderase med mange navn. Fram til 1968 ble den og Karst gjeterhund regnet som varianter av samme rase. Begge ble anerkjent under fellesbetegnelsen illyrisk gjeterhund av FCI i 1939, men etter ønske fra den jugoslaviske kennelklubben fikk den sarplaninac jugoslavisk gjeterhund - sarplaninac fra 1957. Navnet fikk den etter navnet på fjellene der den regnes for å ha oppstått. I Norge og flere andre land er dette forkortet til sarplaninac.

Opprinnelsen til denne hunderasen er fortsatt kontroversiell. Man antar imidlertid at den er en etterkommer av de store molosserene som kom til Europa fra Asia under massevandringene i prehistorisk tid.

Mer om Sarplaninac:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder  (Gruppe 2)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 041

Størrelse:

Stor-kjempestor

Vekt (kg):

Hann: 35-45 kg
Tispe: 30-40 kg

Høyde (cm):

Hann: 56-62 cm
Tispe: 54-60 cm

Farge(r):

Ensfarget

Pelslengde:

Langhåret

Pelsstell:

Middels

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Middels

Fra DogLex

Molosser
...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff...
Vakt--og-vokterhunder
...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, m...
Vokterhunder
...vokterhunder kalles også buskapshunder og er tradisjonelt store hunder som skal passe på beitende husdyr, eiend...

Bilder av Sarplaninac

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Sarplaninac, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Sarplaninac kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.