Bordeaux Dogge

Bordeaux Dogge

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Bordeaux Dogge.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Bordeaux Dogge er en meget gammel mastiff. Den har blitt brukt til storviltjakt på bjørn, hest og okse, Den er blitt brukt som kamphund, som vakthund for presidenter, men holdes nå som selskapshund.Bordeaux doggen stammer bra distriktet Bordeaux i Frankrike

• Elsker sin eier
• Veldig knyttet til sin eier, og sover gjerne der eieren er
• Selvsikker
• Trofast
• Vaktsom uten å vise aggresjon
• Stortsett i "godt humør"
• Liker å være i vann
• Veldig gode til å hoppe
• Kan virke litt overlegen
• Rolig
• Bjeffer lite, men varsler når noen kommer
• Snorker!
• Elsker å kjøre bil
• Liker å sove i sofan
• Viser veldig tydelig med kroppspråket at den liker sin familie
• Leker gjerne med "mye" lyd

Historikk for Bordeaux Dogge

Bordeaux Dogge er et annet navn for Dogue de Bordaeux eller fransk mastiff.fj En fransk mastiff er veldig rolig overfor familien/flokken sin.

Bordaeuxen er den av hunderasene som har det største og kraftigste hodet i hundeverdenen. Med sitt enorme hodet og sine kraftige labber baner den seg vei inn i menneskers hjerter rundt om kring i verden. Opprinnelig ble den brukt til å drive kveg og passe på Vinåkrene i Bordeaux. Denne rasen har såvidt overlevd en nasjonal revolusjon, to verdenskriger og selvfølgelig et Hollywood eventyr "Turner & Hooch"...

Den er også referert til som fransk mastiff, Bordeaux bulldog, eller også bare D.D.B.. Bordeauxen har hatt en interessant bakgrunn og utvikling gjennom de siste fem århundre. Bordeauxen er en ekstremt samarbeidsvillig, intelligent og fryktløs kjempe.

I Epirius fantes det en mytisk konge som regjerte over området Molossus, denne kongen tok vare på disse hundene. Derfra gikk reisen til Roma, Gaule og andre land inkludert Spania og Frankrike. Det er diverse teorier om hvor denne hunden først eksisterte. I Spania som Alano, en utryddet hunderase som ligner dagens Bordeaux Dogge. Alanorasen ble visstnok fraktet til Europa av Alanerne,en orientalsk stamme som bosatte seg i Aquitainetraktene i Frankrike. Alan hunden ble beskrevet av Count of Foix,Gaston Phoebus (Febus)i hans "Livre de Chasse" Det er også en teori om at molosseren utviklet seg fra Molossoiden en Gresk-Romersk hunderase som eksisterte under Julius Cæsars tid, og som ble brukt i krigen. Cæsar døpte rasen Canis Pugnatis(latinsk for kamphund)

Ordet "Dogue" ble første gang brukt i slutten av det 14.-århundre. Før det 19.-århundre hadde ikke disse hundene en standard, men var alle nokså like i utseende og i bruk. Etterhvert utviklet molosseren seg til forskjellige typer mastiffer, som Tibetansk mastiff, Spansk mastiff, Napolitansk mastiff og Bullmastiff for å ha nevnt noen. En Fransk type ble kallt Dogue eller Doguin d'Aquitaine, en rase basert på den Franske mastiffen, som eksisterte i det tidlige 14.-hundretallet. Denne var utviklet for å bekjempe andre store dyr som bl.a. bjørner og hunder. Det var flere varianter av denne Doguin d'Aquitaine, avhengig av jobben den skulle utføre. Som resultat av dette var utseende dens nokså ukonsistent, som f.eks, variasjon i pels og farge , forskjellige typer bitt(overbitt og underbitt). For det meste så lignet de hverandre allikevel i kropps-struktur, vekt og størrelse.

Etterhvert utviklet det seg så en type som ble foretrukket, "slakterens hund", som ble brukt til å passe på slaktebutikker og ble populær hos den bl.a franske overklassen som vakthund Den aller første kjente referansen til "Dogue de Bordeaux" ble gjort i 1863 på den første Hundeutstillingen i "Jardin d'Acclimatation" i Paris, Frankrike. Vinneren av denne utstillingen var en tispe kallt Magentas, som ble identifisert etter opphavssted, altså "Dogue de Bordeaux". Den første Standarden på DdB ble presentert i 1896 av veterinæren Pierre Meguin, i hans magasin L'Eleveur(dyreoppdretteren). Før Meguin's standard var det mye uenighet om Dogue rasen, og det var store forskjeller i utseende. Under denne tiden var det i hovedsak TRE typer: Toulouse typen, Paris typen, og Bordeaux typen.

I 1910, etter tre års studier, skrev J Kunstler (professor of comparative anatomy of the Science Facility of Bordeaux) en mye mere presis standard av rasen enn den originale som Meguin skrev. Kunstlers standard brukes i dag, men er oppdatert av Dr Raymond Triquet og Tim Taylor. Det finnes enda tre variasjoner av rasen, identifisert som : Bordeaux typen Paris typen Mediterranean typen. Forskjellen er svært liten, men har hovedsakelig med hodet og høyden å gjøre. Den tredje standard ble produsert av Dr Raymond Triquet i samarbeid med Dr Maurice en veterinær, i 1971. Den fjerde standarden (FCI-standarden pr i dag) ble utviklet i 1993, også skrevet av Dr Raymond Triquet i samarbeid med Philippe Serouil, president i den Franske Dogue de Bordeaux klubben.

Den første Bordeaux som ble registrert i Norge kom fra Sverige i 1997, Kennel Belburgo.
Det var Belburgos Aramis som bodde i Oslo.

I 2000 kom en tispe fra den Australske kennelen Moloscyg, Moloscyg Chanel.
Det kom også en tispe fra Tyskland, Kendra von Nordniedersachsen
Så kom det også to hannhunder fra Holland. Rascal de La Maison de Hollande
og Pernod de La Maison de Hollande.
Fra England ble det importert to hannhunder Laruscades Hannibal og Laruscades Pires.
Fra Sverige kom Backabusens Carcasonne en hannhund som skulle bo i Narvik.
Den første sort maskede Bordeaux som vi vet om i Norge kom fra Danmark -Kennel Estruphus.
Estruphus Naomi Campbell desverre døde hun kort tid etter hun kom til Norge.

2001 kom det to tisper, Bon Vitali's Fortuna Flip A Coin. Fra kennel Bon Vitalis i Danmark.
Og fra den Svenske kennel Belburgos kom Belburgos Galatea.
Det kom også 3 hannhunder Belborgos Gaudi og Belburgos Herkules. Og
Laruscade Gustavo Poyet fra England

I 2002 kom det mange nye hunder.-Valvula Picada de la Mano Negra, Mano Negra kennel Spania. Salome von der Villa Kunterbunt (sortmasket) , fra Tyskland - Begge tisper.
Jokyto's Astron, Jokyto's Argon kullbrødre fra Danmark, Bon Vitalis Glock tispe fra Danmark, Symphony v.d. Weelsdijkhoeve sortmasket tispe fra Belgia, Belburgos Jollie fra Sverige, og Tanakajd Szepe Vanda fra Ungarn.

I 2002 ble det første Bordeaux Dogge kull født i Norge. 18 juli så 5 hannvalper dagens lys på Heimers kennel i Holmestrand. Bon Vitali's Fortuna Flip a Coin var blitt parret med
Maclaren de El Siscar en Spansk hanne som bor i Danmark.
Tanakajd Szepe Vanda var drektig med Tanakajd Szepe Zeus når hun kom til Norge, og fikk
14 valper, 6 hanner og 8 tisper. Men bare 11 overlevde.
Moloscyg Chanel og Salome von der Villa Kunterbunt døde dette året.

I 2003 kom det inn 3 tisper , den ene kom fra Jokytos kennel i Danmark Jokytos Belledonna,
den andre kom også fra Danmark Nosuch Buldogues Chantalle, den siste tispen som kom inn til Norge i 2003 var Sweet Freedom fra England. Det kom også 2 hanhunder dette året de kom begge fra England Rubrics Cos D'estournel og Emberez Jackflash. Det ble også født det tredje valpekullet i Norge, på Heimer's kennel. 11 valper etter Bon Vitali's Fortuna Flip a Coin som var parret med Brut Van De Paterhoek fra Belgia. Kennel Knoxville i Mo i Rana hadde valpekull nr 4. Laruscades Hannibal og Symphony v.d. Weelsdijkhoeve, mor til kullet er sortmasket, og Norges første sortmaskede valper ble født.

I 2004 kom det 5 tisper Tanakajd Szepe Odri fra Ungarn, Hazel V D Heerlijkelanden fra Nederland. Hèra The Power Demons fra Ungarn, de 2 siste tispene kom fra Sverige fra Doguehills kennel Doguehills Dream Catcher og Doguehills Entrapment. Det har også kommet 3 hanhunder, en fra Polen Drexl Spivey Carnivorus Vulgaris, og en fra Doguehills kennel i Svergie Doguehills Erik The Viking den siste hanhunden har kommet fra Portugal Achilles Do Casal Dacruz. Det første kullet ble født hos Noble Saint i januar, 1 hanhund og 1 tispe. Disse valpene var etter Bon Vitali's Glock og Amor van't Bulscampvelt. Når Tanakajd Szepe Odri kom til Norge så ventet hun valper med Tanakajd Szepe Philip,det ble 7 valper på kennel Mollosse Antique i Kvelde. Kull nr. 3 dette året ble det 1 hunhund og 1 tispe etter Valvula-Picade De La Mano Negra og Laruscade Gustavo Povet. Det 4. kullet dette året var hos kennel Mollosse Antique i Kvelde i september, det ble 9 stk. Disse valpene er etter Tanakajd Szepe Vanda og Brandoux Toezz. Det 5 kullet ble født hos kennel Heimer's i Desember, det ble 5 valper 2 hanhunder 3 tisper, valpene er etter Nosuch Bulldogues Chantalle og Sènior Tacite De Maneyrals.
Kendra von Nordniedersachsen døde desverre dette året.

I 2005 kom det 2 hannhunder, en fra England Jerivindi Jaxx, og en fra Polen Impas Z Gniazda Wampirow. Kom også 2 tisper, en fra Polen hun er søster til "Impas" hun heter Issy Les Moulineaux Z Gniazda Wampirow. Den andre tispen kommer fra sverige fra Doguehills kennel Doguehills Angel Eyes.
Achilles Do Casal Dacruz , Impas Z Gniazda Wampirow og Symphony v.d. Weelsdijkhoeve døde desverre dette året.
I 2005 ble det født mange kull det ble født 2 kull i januar dette året. Det første kullet ble født hos Numebamsen kennel, 3 hannhunder og 4 tisper. Disse valpene er etter Heimer's Brioche og Drexl Spivey Carnivorus Vulgaris. Det andre kullet i januar dette året ble født hos kennel Molosse Antique i Kvelde, det ble 4 hannhunder og 5 tisper etter Arosa de Molosse Antique og Amor van't Bulscampvelt. Det ble også født 2 kull i mai. så det 3. kullet dette året ble født hos kennel Siddis i Stavanger, det ble 6 hannhunder og 4 tisper. Disse valpene er etter Sweet Freedom og Emberez Jackflash. Det 4. kullet ble født hos kennel Heimer's, det ble 3 hannhunder og 3 tisper, valpene er etter Heimer's Brest og Brandouxs Toezzz. Det 5. kullet ble født hos Zebrasomas kennel i Hurdal, det ble 5 hannhunder og 1 tispe, valpene er etter Heimer's Belle Ile og Drexl Spivey Carnivorus Vulgaris. Det 6. kullet dette året ble født hos kennel Molosse Antique i Kvelde, det ble 7 hannhunder og 1 tispe, valpene er etter Tanakajd Szepe Odri og Laruscade Pires. Det ble født 2 kull i den siste mnd i dette året, så det 7. kullet ble født hos Numebamsen kennel i Flesberg, valpenes foreldre er Heimer's Brioche og Rascal de la Maison de Hollande, det ble født 5 tisper og 1 hannhund. Det siste kullet dette året ble født hos kennel Noble Saint på Toten, valpenes foreldre er Noble Saint's Arwen og Drexl Spivey Carnivorus Vulgaris, der ble det 4 hannhunder og 3 tisper.
Norge fikk sin første godkjente Internasjonal utstillings champion dette året Belburgos Herkules. Masse gratulasjoner til Laila og Espen Sørensen. Norge fikk i år sin første Norsk fødte Svensk utstillings champion Alero de Molosse Antique. Masse gratulasjoner til David Allbrand. Norge fikk i år også sin første Norsk fødte Norsk utstillings champion Heimer's Belle Ile. Masse gratulasjoner til Hege og Lars Stian Folvik Vi vil også gratulere masse til oppdretterne: Belburgo's V/ Victoria og Sara Sjøberg Molosse Antique V/ Linda Hansen Heimer Kennel V/ Heidi T. og Ronny Bakkehaug
Her er alle som har blitt Norsk champion i 2005
N S Uch Jokyto's Argos
N S Uch Tanakajd Szepe Vanda
N Uch Emberez Jackflash
N Uch Nosuch Bulldogues Chantalle
N Uch Heimer's Belle Ille (Norges første norskoppdrettede Norske Champion)
Nuch Rubrics Cos D'estournel
DK SU N Uch NORD Uch INTUCH KBHV-05 DKKV-05 Ti Amo de Dame Midnight
N Uch Drexl Spivey Carnivorus Vulgaris
N Uch Rakham Le Rouge De La Tour Gelée

Mer om Bordeaux Dogge:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder  (Gruppe 2)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 116

Størrelse:

Gigant

Vekt (kg):

Hann: Fra 50 kg
Tispe: Fra 45 kg

Høyde (cm):

Hann: 60-68 cm
Tispe: 58-66 cm

Farge(r):

Ensfarget i alle avskygninger av fawn, fra mahogni til gult. Noen små hvite flekker tillatt på brystet og bena. Sort og brun maske er tillatt.

Pelslengde:

Kort

Pels:

Myk

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Molosser
...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og...
Vakt--og-vokterhunder
...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molo...

Bilder av Bordeaux Dogge

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Bordeaux Dogge, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Bordeaux Dogge kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.