Prazsky Krysrarik

Prazsky Krysrarik

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Prazsky Krysrarik.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Dette er en av verdens minste hunderaser de veier som regel rundt 1,5-3kg når de er fullvoksne.

Denne rasen er aktiv og bør aktiveres mentalt med for eksempel agility, dressur, freestyle, spor, tur kamerat og veldig lojal venn, m.m. Hendig størrelse og ta med seg overalt på reiser, båtturer, hytte turer osv.

Det er kun omlag 2900 individer av rasen på verdensbasis, så det er en sjelden rase.

Hunden har et sprudlende gemytt, er veldig sosiale og blir veldig knyttet til familien sin. De vet at de er små og kan være litt reserverte før de får hilst på deg, men etterhvert får du "susser" så mye du tillater det.

Dette er ikke en rase som knurrer eller glefser mot folk, tvertimot de elsker å ligge i fanget ditt å kose seg. Den er en forholdsvis utholdende og lett trent rase som bortsett fra kulde er ganske robuste for sin størrelse.

De er fine til selskap, enkle å ta med seg da de ikke tar plass og samtidig har du en aktiv hund du kan trene agility og annet med.

Det hender riktig nok at de må "tines" opp litt under jakken, men de har fire ben til å gå på. Er det kald trenger de praktiske varme klær med eller uten pynt.

Rasebeskrivelse for TSJEKKISK ROTTEHUND (000)
Opprinnelsesland/
hjemland
 Tsjekkia
Helhetsinntrykk
Liten og glatthåret med nesten kvadratisk, kompakt kroppsbygning. Til tross for størrelsen meget bevegelig og utholdende. Tydelig kjønnspreg.
Viktige proporsjoner

Mankehøyde : kroppslengde = 1:1,05 – tisper noe lengre.
Brystdybden 45-50% av mankehøyden.
Skallebredde : skallelengde = 1:1 – 1:1,03.
Neseryggens lengde 1/3-1/2 av hodelengden.
Disse mål og proporsjoner er optimale verdier, helhets­inntrykket er alltid viktig.

Adferd/ temperament
Avbalansert, kjærlig og meget nysgjerrig. Under bevegelse meget rask og utholdende. Vennlig og hengiven overfor familien, mistroisk og reservert overfor fremmede.
Sjarmerende, verdig og intelligent. Likevektig, glad og livlig.


NKK og SKK har pr. i dag ingen spesielle avlskrav utover de som gjelder for alle småraser så man står fritt om man vil følge den Tsjekkiske rase klubbens krav og anbefalinger. Da det er så få PK på verdensbasis og her i Norden bør vi etterstrebe å følge KPPPK som pr. i dag sitter med databasen og ekspertisen på rasen.

Takk til Kennel Showtop for informasjon

Historikk for Prazsky Krysrarik

Dette er en veldig gammel rase, man har sporet de helt tilbake til kongehuset i Tsjekkia rundt 1050.

Siden dette er en så gammel rase er det ingen som riktig kan beskrive hvordan rasen oppstod. Etter hoffets glansdager var over kom hunden ut på landsbygden, der viste den seg som en god liten jeger derav kallenavnet Prague Ratter.

Mer om Prazsky Krysrarik:

Raseklubb:

Størrelse:

Toy

Vekt (kg):

Hann: 1,5-3kg
Tispe: 1,5-3kg

Høyde (cm):

Hann: 20-23cm
Tispe: 20-23cm

Farge(r):

Svart/gyllenbrun, brun/gyllenbrun, rød, gul

Pelslengde:

Kort

Pels:

Kort, glatt pels

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Bilder av Prazsky Krysrarik

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Prazsky Krysrarik, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Prazsky Krysrarik kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.