Russisk Tsvetnaya Bolonka

Russisk Tsvetnaya Bolonka

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Russisk Tsvetnaya Bolonka.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

En Bolonka er en åpen og lojal familiehund som har evnen til å sjarmere de fleste i senk. Det er en sosial hunderase med mye fart og glede, men som samtidig har evnen til å tilpasse seg sin eiers livsstil og aktivitetsnivå.

Tsvetnaya Bolonka er en liten russisk selskapsrase som er sosial, nysgjerrig og lettlært. Bolonka tilhører Bichongruppen, som for eksempel Bichon a poil frise, Bolognese, Coton de Tulear, Bichon havanais, Løwchen, Malteser. Som sine nevnte slektninger røyter Bolonken ikke og aksepteres derfor av noen allergikere. Pelsen skal være lang, med krøller eller bølget pels, alle farger tillates unntatt hvit.
Fordi rasen er så ung eksisterer bare en begrenset standard. Selv søsken varierer i kroppsbygning, pelskvalitet, tegninger, farge og andre karakteregenskaper. En Bolonka er en åpen og lojal familiehund som har evnen til å sjarmere de fleste i senk. Det er en sosial hunderase med mye fart og glede, men som samtidig har evnen til å tilpasse seg sin eiers livsstil og aktivitetsnivå.

Her er rasestandard sendt oss fra RTB Klubb Norge:

GRUPPE: 9
Original: 24.11.2010
Kan tildeles cert, men ikke cacib
 
Opprinnelsesland/hjemland: Russland
 
Bruksområde: Selskapshund
 
Historie:
Følgende raser var med i dens opprinnelse: Bichon frisé, lhasa apso, shih tzu. Den ble avlet fram i Leningrad i 1951. Viktigste rasetrekk var liten størrelse ( 20-24 cm), kraftig, ensfarget pels. Standarden ble skrevet i 1962 og godkjent av det russiske landbruksdepartementet i 1966. I samarbeid med genetikere i Leningrad vokse rasen fram. På 1980-tallet vokste populariteten og kenneler og raseklubber ble dannet. Den nasjonale klubben for bolonka ble dannet i 1999.

Helhetsinntrykk:
Liten. Kroppen litt lengre enn høy, harmonisk bygget. Virker tiltalende pga de klare fargene i den store pelsen. Søtt og vennlig uttrykk. Må ikke likne shih tzu eller puddel.

Proporsjoner:
Kroppslengden overstiger mankehøyden med ikke mer enn 15%. Brystdybden er 50% av mankehøyden. Snutepartiet er litt mer enn 1/3 av hodets lengde.

Temperament:
Kjærlig hund md livlig gemytt og et stødig temperament.

Hode:
I proporsjon og harmoni med resten av kroppen.

Skalle:Tydelig definert, hvelvet, nakkeknøl svakt markert, moderat framtredende øyebrynsbuer
Stopp:Tydelig markert, kort.
Nesebrusk:Liten, loddrett i profil, godt åpne nesebor, sort eller i henhold til pelsfargen, fortrinnsvis mørk.
Snuteparti:Heller kort, tørt, noe avsmalnende mot nesebrusken. Rett neserygg, bred ved roten. Ganske bred underkjeve.
Lepper:Stramme, kantene er sorte eller i henhold til pelsfargen, fortrinnsvis mørke.
Kjever og bitt: Saksebitt. Tangbitt og lett underbitt tolereres. Hvite, sterke tenner. Fortennene sitter loddrett i kjeven, fortrinnsvis alle fortenner og hjørnetenner.
Kinn: Lett avrundet.
Øyne: Middels store, mørke, runde, rettet framover. Brune hunder kan ha lysere øyne. Øyelokk slutter stramt om øyeeplet, sorte eller i henhold til pelsfargen. Vennlig og lekent uttrykk.
Ører: Moderat store, v-formede med lett avrundet spiss. Moderat høyt ansatt. Vakkert pelset.
 
Forlemmer:
Rette, parallelle. Moderat vidstilte sett forfra.
 
Skulder: Skråstilt, godt tilbakelagt med velutviklede muskler. Vinkel til overarm 100 - 110 grader.
Overarm: Like lang som skulderbladet
Albue: Peker rett bakover
Underarm: Middels lang, loddrett
Håndrot: Fortsetter den loddrette linjen fra underarmen
Mellomhånd: Kraftig, nesten loddrett
Poter: Små, runde, godt knyttede tær, mørke klør og tredeputer.
 
Kropp:
Overlinje: Rett
Manke: Moderat markert
Rygg: Rett, kraftig, bred, muskuløs, moderat lang
Lend: Kort, lett buet.
Kryss: Avrundet, middels langt, heller bredt, lett avfallende, muskuløst.
Bryst: Moderat bredt, ovalt, langt, brystbenet skal nå til albuen
Underlinje: Moderat oppknepet i buken
 
Hale:
Middels lang, middels høyt ansatt, krølles over låret , ligger mot ryggen. Halespissen tett mot kroppen. Fullstendig dekket av pels.
 
Baklemmer:
Rette og parallelle sett bakfra, moderat bredstilte.

Lår: Middels lange, godt utviklet muskulatur, lett skråstilt.
Knær: Runde, moderat vinklet.
Underlår: Middels langt.
Haseledd: Tørre, kraftige, moderat vinklet.
Mellomfot: Kraftig, nesten loddrett.
Poter: Som foran, bare litt mindre.
 
Bevegelser:
Lette og frie.

Pels:
Hud: Elastisk, uten rynker, pigment i henhold til pelsfargen.
 
Hårlag: Lang, silkeaktig, blank, tykk, godt utviklet underull, dekker hele kroppen. Tett og tung pels. Store krøller foretrekkes, bølget pels tolereres.
 
Farge: Alle farger, unntatt hvit og flekket. Små hvite tegninger i bryst og på tær tolereres.
 
Størrelse:
 
Mankehøyde: Hannhunder og tisper: opp til 26 cm
Vekt: Idealvekt 3 - 4 kg
 
 
 
Feil:
Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er og effekten på hundens helse og velferd.
 
- kvadratisk eller for lang. For lange eller korte ben
- flat skalle, ikke nok definert stopp, langt snuteparti.
- mangler en fortann
- rett pels
- tynne pelshår
 
 
Alvorlige feil:
 
• Stående eller halvt stående ører
• Utstående øyne
• Mangler 2 eller flere fortenner
• Tydelig underbitt
• Manglende underull
• Haleknekk
• Korte forben som ikke er parallelle
• Stor hvit brystflekk, hvite poter
 
 
Diskvalifiserende feil:
 
• Aggressiv eller for sky
• Tydelige tegn på fysiske eller psykiske defekter
• Farge annen enn standard
• Manglende pels på hodet
• Overbitt, skeivt bitt
• Mankehøyde over 28 cm
• Blå øyne, delvis blå øyne
• Medfødt kort hale
• Tegn på dvergvekst
 
 
OBS
Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.
 
 
Rasebeskrivelsen er oversatt fra gjeldende RKF-standard 08.01.2013

 

 

Historikk for Russisk Tsvetnaya Bolonka

Det er egentlig ingen som vet Bolonkaens opphav, men den Italienske Bolognese og den Franske Bichon à Poil frisè sies ofte er Bolonkaens bakgrunn. Bolognese-hundene som er små hvite selskapshunder var svært populære blandt høyere klasser i Frankrike. De var populære gaver hos tsaren sitt hoff og den russiske adelen, som hadde en tett forbindelse med fyrstehuset i Frankrike.

Fordi det ikke kom flere avlsdyr, oppstod det etter hvert en egen rase med spesielle kjennetegn. Det utviklet seg små hunder med krøllete pels, ikke ulik dagens Bichon à Poil Frisè, men mye mindre. Rasen ble kjent som Franzuskaya Bolonka (fransk kosehund). Fordi monarker alltid hadde satt pris på hunder og avlet med stor omtanke, ble disse hundene veldig populære og verdifulle gaver:

Stamhunder fra nåværende Bolonka Zwetna kom til Russlamd allerede før Napoleon`s tid og var da kjent som French Bolonka: Hundene gikk desverre ikke fri for de historiske begivenhetene, og ble drept i likhet med sine eiere fra tsarens hoff og adelen. Bare noen få overlevde, og de ble gjemt of tatt vare på av hundeelskere.

Etter 2. Verdenskrig utviklet det seg en voksende interersse for hunderaser; og det var nesten umulig å importere hunder fra andre land under Sovjetreimet. På begynnelsen av 1950- tallet begynte de som avlet fram hunder i Russland, der de krysset franzuskaya Bolonka som er hvit, med andre små fargede hunder. Fra disse kryssningene stammer Tsvetnaya Bolonka og har siden 1966 blitt offesielt avlet fram.

Etter hvert utviklet Tsvetnaya Bolonka seg til en egen hunderase, og er en fargevariant av Franzuskaya Bolonka: Den har utviklet seg over tid og utbredt seg i Russland og i andre land i den tidligere Sovjetunionen.

Standaren til Tsvetnaya Bolonka ble i 1997 godkjent av "Russisk Kynological Federation" (RFK)

og "Russiske FCI-toppklubben". Hunder som blitt importert fra Russland de siste årene, har allerder stamtavler fra russiske FCI.

Tidligere var Tsvetnaya Bolonka ( også kjent som French Bolonka og Franzuskaya Bolonka) en russisk rase, men ble 6.juli 1997 kjent som Italiensk Bolognese. På en russisk utstilling i 1997, så en italiensk FCI-ekspert de små hvite Franzuskaya Bolonka og betegnet dem som Bolognese med topp kvalitet: Deretter ble de hvite Bolonka tilknyttet rasen Bologneses, og stamtavlene ble endret og fikk offesiel godkjenning fra FCI.

Historisk sett er ikke Russland kjent for miniatyrhunder, primært fordi bønder ikke kunne nytte seg av selskapshunder. Stamhunder til Tsvetnaya Bolonka kom nok til Russland allerede for Napoleon og var kjent som French Bolonka . De hvite små selskapshunder var populære gaver hos den Russiske adelen, og den tette forbindelsen med fyrstehuset i Frankrike førte French Bolonka til landet. Disse hundene var grunnlaget for dagens Tsvetnaya Bolonka. Hundene gikk ikke fri for historiske begivenheter og ble i likhet med siden eierer i adelen og tsarfamilien drept og bare få overlevde. Etter andre verdenskrig utviklet det seg en økende interesse for hunderaser og miniatyrhunder.

På begynnelsen av 1950-tallet ble franske Bichon/ Bolonka Franzuska (fra 6.juli 1997 er de kjent som Italiensk Bolognese) krysset med forskjellige raser som lhasa- apso, Toy puddel, Shih-Tzu, franske bolognese, Pekigneser, samt noen blandingshunder med krøllete pels. Det utviklet seg en ny hunderase, Tsvetnaya bolonka en fargevariant av Bolonka Franzuska. I 1997 formulerte Russland en rasestandard og samme år godkjente den russiske FCI-toppklubben (RKF) tsvetnaya bolonka som nasjonal rase. Rasen er ikke ennå internasjonalt godkjent av FCI og er heller ikke godkjent i NKK. I Norge ble rasen introdusert i 2005 etter at en tysk oppdretter av rasen flyttet til landet. I Tyskland blir rasen betegnet som Bolonka Zwetna.

Er rasen godkjent?
Tsvetnaya Bolonka er en rase som ikke er godkjent av Norsk kennel klubb (NKK). Rasen er heller ikke godkjent internasjonalt i Fédération Cynologique Internationale( FCI). FCI er en er en organisasjon bestående av 80 land som har som formål å fremme og beskytte kynologien til renrasede hunder som hver har sin rasestandard. FCI er ikke ansvarlig for rasestandarder, men danner en felles samarbeidsplattform for de nasjonale kennelkubbene som selv står ansvarlig for rasestandardene til de enkelte lands nasjonale hunderaser. Russland er RTB`s hjemland, rasestandarden finner du på egen fane i sidemenyen.

 I noen land har man godkjent rasen nasjonalt i medlemmsland som er tilknyttet FCI. Dette gjelder følgende land:


Litt mer om disse landene og registreringen av rasen:

    1991 ble Bolonka Zwetna i Tyskland godkjent i alle klubber som er tilknyttet The Union Cynologie International (UCI). FCI – toppklubben i Tyskland (VDH) vil ikke godkjenne Bolonka Zwetna før rasen er godkjent i internasjonale FCI.

   1997 formulerte Russland en rasestandard og samme år godkjente den russiske FCI- toppklubben (RKF) Tsvetnaya Bolonka som nasjonal rase. Rasestandarden finner du også på denne siden. I Russland jobber man videre med avl og å oppfylle de premissene som kreves for at rasen skal få en foreløpig godkjenning av FCI.
 
   Også FCI- toppklubben i Tsjekkia har godkjent Tsvetnaya Bolonka som nasjonal rase. Den blir avlet der under betegnelsen ”barevny bolonsky psik” (farget Bolognese).

Slovakiske kennelklubben ( FCI tilhørighet) godkjente rasen i 2005 under navnet
BOLONSKÝ PSÍ FAREBNÝ.

  I 2003 godkjente  FCI-toppklubben i Luxembourg russiske Tsvetnaya Bolonka nasjonalt.

    I USA jobber bolonka klubben TBCA seriøst med å få godkjent Tsvetnaya Bolonka hos den Amerikanske Kennel Klubben. AKC er ikke medlem i FCI men jobber tett sammen med dem.

I 2007 ble rasen godkjent i Sverige som første land i Skandinavia.

Først i 14. mars 2013 er den opptatt i gruppe 9 av NKK.

Mer om Russisk Tsvetnaya Bolonka:

Raseklubb:

 NKK Rasestandard
Størrelse:

Toy

Vekt (kg):

Hann: 3-4kg
Tispe: 3-4kg

Høyde (cm):

Hann: 24-26cm
Tispe: 24-26cm

Farge(r):

Alle farger unntatt hvit og flekket

Pelslengde:

Lang

Pels:

Tett, tykk, samtig, myk og smidig

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Lite

Aktivitet:

Endel

Bilder av Russisk Tsvetnaya Bolonka

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Russisk Tsvetnaya Bolonka, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Russisk Tsvetnaya Bolonka kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.