Chinese Crested

Chinese Crested

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Chinese Crested.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Chinese crested, eller kinesisk nakenhund som mange kaller den, er en miniatyrhund som man mener har oppstått i Kina, men som har en rasestandard som stammer fra Storbritannia. Den finnes i to varianter, kalt hårløs og powderpuff, som har samme rasestandard.

Sosial, kosete, atletisk, livlig, klovnete er ord som ofte går igjen når noen skal bekrive Kineserens personlighet

Alle legger merke til den kinesiske nakenhunden, du kan ikke gå tur med hunden uten at noen spør "hva er det der?"
Visste du at "crest" refererer til håret på toppen av hodet deres og at i motsetning til de fleste hunder har de svettekjertler og peser ikke for å regulere temperaturen. Eller at de har vunnet flere stygg-hund konkurranse enn noen raser.

Noen tror at rasen er i slekt med meksikanske nakenhund og chihuahua og hadde sin opprinnelse hos aztekerne. Andre mener at kinesiske kjøpmenn oppdaget rasen på Afrika kysten og fraktet dem rundt omkring i verden. Hunden ble kjent for å jobbe som rottefanger på skipene, den jaget rottene under tidene med pest. Det fine med den hårløse varianten var at det var få gjemmesteder for loppene.

Alle kinesiske nakenhunder har et recessivt gen for lang, glatt pels. Så i samme kull kan man finne valper med pels de kalles power puff, de ligner litt på en tynnere og høyere malteser. Genene for hår og tenner er forbundet så jo mere hår, desto bedre tenner.

Det er en liten slank hund som kan ha alle farger og mønstre. Rasen har en spiss snute og det mest merkbare er det lange håret på hodet. De har også leggvarmere så dette er en hund som passer i et band fra 80-tallet. Den lange halen er bare delvis dekket av pels.

Som andre toyhunder er de en trofast venn som liker oppmerksomhet, rasen elsker mye kos. De kan være vanskelige å trene, de er litt staere enn en del andre hunder. Rasen passer stort sett i alle typer familier, de krever lite aktivitet så de passer godt til eldre. De bjeffer ikke så mye så man kan ha dem i en leilighet. En god familiehund som vil ha oppmerksomhet fra alle.
Hvis du har barn som vil kose med hunden og leke med den så er dette en bra hund for dere.

En ting man må huske på er at den blottstilte huden gjør dem ømfintlige for elementene. De må ha solkrem, for de blir lett solbrente og en genser for å holde dem varme på kalde dager.
Power puff varianten må gres så ikke pelsen floker seg. Den hårløse slipper du å børste mye, men tro det eller ei så får disse hudormer som må fjernes.
Denne rasen kan godt bo i byen, den vil like å sove i sengen, sitte på sofaen og være veskehund og får den lov vil den kose hele dagen.

Chinese crested regnes som en atletisk, snill, våken og intelligent hund som har en stor grad av personlighet og passer godt inn i de fleste familieforhold. Den sies å være utpreget sosial og meget lojal, og den skal normalt gå godt sammen med andre kjæledyr. Den kan være noe reservert ovenfor fremmede, men ikke utpreget og aldri fiendtlig. Hårløsvarianten trenger imidlertid noen hensyn når den ferdes ute i naturen, siden den på grunn av sin manglende behåring har lettere for å få rifter og skader i huden.

Historikk for Chinese Crested

Man vet svært lite om opphavet til denne hunderasen, selv om mange hevder at den er svært gammel og trolig har oppstått i Kina. Det finnes imidlertid de som også mener den har oppstått i Afrika, og atter andre som hevder den må være et resultat av kryssavl mellom enten mexikansk nakenhund eller peruviansk nakenhund (eventuelt også en av variantene khala og boliviansk nakenhund) og chihuahua.

Assosiasjonene til Kina blir av noen også hevdet å gå tilbake til det 13. århundre, men det finnes ingen dokumentasjon som kan plassere denne hunden i Kina på den tiden. Imidlertid finnes det også en nakenhund i Mansjuria som er nærmest identisk. Den kalles mansjurisk nakenhund, men man vet ikke om det er snakk om en variant eller en egen hunderase. Konklusjonen må derfor bli at både tidsrom og opphav er ukjent og usikkert, selv om europeiske handelsmenn på 1700-tallet kunne rapportere om en nakenhundtype de så i kinesiske havnebyer under sine besøk til landet. Man har imidlertid ingen holdepunkter for å hevde at dette var samme hund, men det er sannsynlig at rasen oppsto i Kina. Det skal også nevnes at det er gjort arkeologiske funn i Kina som kan tyde på at det fantes nakenhunder der alt for omkring 10 000 år siden[1], men disse bevisene kan på ingen måte tas til inntekt for verken chinese crested eller mansjurisk nakenhund.

Rasestandarden er britisk, og de første hundene skal ha kommet til øyene like etter midten av 1800-tallet. Der ble den først registrert av The Kennel Club (KC) i 1881, men det skulle gå omkring hundre år før KC anerkjente den i 1982. Den behårede varianten ble først anerkjent i 1984. I 1987 ble rasen også anerkjent av FCI. American Kennel Club anerkjente den først i 1991, men de første hundene kom til USA alt i 1880-årene. Det var også amerikanske hunder som i 1966 ble sendt fra USA til Storbritannia for å danne grunnlaget i moderne britisk avl av rasen. Til Australia kom rasen først i 1973, der den nasjonale kennelklubben anerkjente den to år senere.

Mer om Chinese Crested:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Selskapshunder  (Gruppe 9)
Seksjon:
 Andre raser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 288

Størrelse:

Toy

Vekt (kg):

Hann: 5 1/2 kg
Tispe: 5 1/2 kg

Høyde (cm):

Hann: 28-33 cm
Tispe: 23-30 cm

Farge(r):

Alle farger

Pelslengde:

Hårløs eller langt

Pels:

Hårløs med pelstufser eller langt mykt, lett og luftig

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Noe

Aktivitet:

Lite

Fra DogLex

Hunderase
...hunderase og rasehund er begrep man gjerne bruker når en ønsker å beskrive såkalte raseren...
Hva-er-en-hunderase?
...bruk av rasebegrepet i biologien begrepet «rase» er relativt upresist og har begrenset nytte i biolo...
Nakenhunder
...nakenhunder er hunder som ikke har pels, eller eventuelt svært lite behåring på kroppen. årsaken til dette finner m...
Sma-harlose-hunderaser
...små hårløse hunderaser er en liten gruppe tamhunder som tilhører seksjon 4 i fcis gruppe av selskapshunder. dette e...

Bilder av Chinese Crested

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Chinese Crested, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Chinese Crested kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.