Chihuahua

Chihuahua

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Chihuahua.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Kvikk, oppvakt, nysgjerrig, lojal og kjærlig – Chihuahua - verdens minste hund, den har det meste. Det sies ofte at den er ”verdens største hund i verdens minste kropp”, og det er mye sant i det.

Til tross for den bitte lille størrelsen mangler det ikke på personlighet og sjarme, og den har et pågangsmot som overstiger vekten mange ganger. Med sin personlighet er Chihuahuaen klar for å legge verden for sine føtter! Chihuahua er lengre enn den er høy og kommer i 2 varianter, korthåret og langhåret. Den korthårede varianten er den mest vanlige.

De er eventyrlystne, livlige, glade og modige, men de er også kjærlige, og trives med mye oppmerksomhet og hengivenhet. De er gode følgesvenner, blir dypt viet, intenst lojale og kan bli svært beskyttende overfor sin eier, spesielt rundt andre mennesker eller dyr.
Uten riktig menneskelig lederskap, kan de utvikle sterk vilje og være vanskelig å trene. Konsekvens og tålmodighet er nødvendig, men de er faktisk intelligente hunder som vil lære raskt og reagere på positiv tilbakemelding. Det anbefales å sosialisere en Chi med andre mennesker og dyr fra en ung alder.
Mange av de atferdsmessige problemene forbundet med Chihuahua, stammer fra det å komme unna med atferd som ikke en større hund ville ha fått lov til. En type adferd som er dårlig hos en stor hund, kan virke søt hos en chi, grunnet sin størrelse.
Om man tillater dominerende oppførsel hos hunden, vil det føre til problemer som for eksempel aggresjon, sjalusi, og de vil bli mistenksomme overfor fremmede.

Chihuahua er den minste av alle hunderaser, den er kjent som toy-hund p.g.a av sin lille størrelse. Selv om høyden varierer mer enn med noen annen rase, vil de vanligvis ikke vokse mer enn til en høyde på 16-20 cm.
Vekten skal ligge på 0,5-3 kg, men 1,5-2,5 kg er mest vanlig i Skandinavia. Det er en viss uenighet kennelklubbene i mellom, hva idealvekten skal være. The kennel club Storbritania sier 1-1,8 kg og American kennel club sier kun noe om maksimalvekten, som ikke må overstige 2,7 kg. Høyden er normalt 16-20 cm.
Utrykket: pocket Chihuahua, toy Chihuahua, teacup Chihuahua og miniatyr tekopp Chihuahua er hovedsakelig begreper som brukes av oppdrettere, siden offisielt Chihuahua bare finnes i én størrelse.

Til tross for sin lille størrelse, er Chihuahua velproporsjonert og balansert. Dens kropp er lengre enn hva den er høy, og det er ønskelig for den mannlige å ha en kortere kropp.
Formen på hodet finnes det to typer av. Den ene har "avrundet epple formet hode", med en kort nese. Dette kalles applehead Chihuahua. De andre er kjent som deer head Chihuahua. De har en lengre nese, og deres hode form er lik en ung hjort.
Øynene er uttrykksfulle og er store, runde, utstående, og mørke. De ligger langt fra hverandre. Den har trekantede, spisse ståører med god avstand mellom.
Halen er middels lang og bæres i en bue over ryggen eller hengende ned langs siden , med spissen rettet mot ryggen. Brystkassen skal være bred og avrundet, men det er også ønskelig at den skal være tønneformet. Fronten og bakben er muskuløs. Brystet stikker ut noe, men ikke så mye som det gjør med andre raser.

Historikk for Chihuahua

Det er i relativt nyere tid at Chihuahuaen ble gitt sitt nåværende navn, så dens bakgrunn og historie er ikke så innlysende som det høres ut (Chihuahua er en stat i Mexico). De fleste historikere støtter teorien om at den korthårede Chihuahua er fra Mexico, men det er de som støtter seg til andre teorier rundt dens opphav.

Som med de fleste raser, har også den korthårede Chihuahua rasen endret seg mye de senere århundre, men har særlig beholdt to av sine distinkte opprinnelige kjennetegn. Det ene er man kan kjenne en myk fordypning midt oppå skallen deres ved navn fontanellen, og det andre er den flate hårede halen som ikke finnes på noen annen gjenværende rase. Fontanellen er absolutt ingen fordel for rasen, men finnes i mindre grad på den langhårede chihuahua rasen.

Det er de amerikanske oppdretterne som det siste århundret har utviklet rasen til den nåværende standarden som den korthårede chihuahuaen har. I de tidligere dager var den lille korthårede chihuahuaen ganske sjelden, og ofte var de ikke veldig psykisk sunne. Amerikanske oppdrettere måtte derfor innarbeide andre raser for å få frem en sterkere og sunnere grunnstamme.

Inntil 1935 var det utvilsom en sterkt bidrag fra Terrier rasen. Dette kan fremdeles finnes hos enkelte chihuahuas med typiske terrier tegninger og bevegelser. Den engelske ”Black and Tan Toy Terrier” var en annen rase som influerte chihuahuaen. Disse innslagene var uansett riktig for å få en sunnere rase, og er ikke gjort siden tidig på 1900 tallet.

Den langhårede chihuahuaen er utvilsom laget i Amerika. Siden det kun var korthårede chihuahuaer i Mexico, måtte en krysse denne med langhårede raser for å få en langhåret chihuahua. Rasene som ble brukt for å få til dette var Papillon og Pomeranian. Det er ikke mange år siden den langhårede chihuahuaen lignet Papillon i både farge, avtegninger, de mer tettsittende øyne, den lengre snuten og det lange litt krusete håret på ørene. Pomeranian rasen influerte med mørke soble farger, i de små øynene, bevegelsene og proporsjonene på bakbena.

Andre hever at det ikke er korrekt at den langhårede chihuahua er fra Amerika, og henviser til at en av de første registrerte hundene som ble importert fra Mexico til USA var en rød, lang¬håret hannhund ved navn Carranza. Denne hevdes å bli stamfar til noen av de beste blodslinjene i Amerikansk oppdrett. Det skjøt uansett først fart når amerikanerne fikk øynene opp for rasen, det er det ikke tvil om.

Utover disse rasene kan det ha forekommet krysninger med Pekigneser, yorkshire Terrier, og til og med Puddel hevdes det! Disse har uansett hatt veldig liten innflytelse på rasen. Uansett historie, er det ikke tvil om at den Langhårede Chihuahua er blitt en meget etterspurt rase.

Tidlig historie

At det er gammel hund er det liten tvil om, men akkurat når og hvor den oppsto, og hvordan, vet man mindre om. Den kan ha blitt ført til Mexico fra Kina eller Egypt, men det er mer trolig at den nedstammer fra forfedre som levde blant aztekerne. De anså denne lille hunden for å være hellig, selv om de spiste den fra tid til annen. Den ble nemlig både ansett som et «hellig måltid og samtidig ofret til gudene. Den skal også ha blitt sett på som lykkebringende.
Det finnes tildels meget fantastiske sagn, som nok har litt til felles med fjæra som ble til 5 høns. ET av sagnene er fra Toltec-tiden, når Techichi'en var en hellig hund, som kun kunne eies av de kongelige. I følge sagnet hadde en Prinsesse hele 1500 av disse hundene, og hver hund hadde sin egen tjener! For å være sikker på at hundene fikk best mulig stell var hver tjener ansvarlig for sin hund med sitt liv, og ble begravd sammen med den dersom den døde. Hundenes meny var ikke mindre fantastisk; Finhakkede testikler fra jomfruelige unggutter, som ble foret på en spesiell urte¬diett de siste ukene før de ble kastrert! Kanskje det ikke var så rart at Aztekerne med tiden tok over makten, det måtte bli dårlig tilvekst i befolkningen etter hvert!

Første gang man registrerte chihuahua som en rasehund var i 1884, da meksikanske forretningsfolk begynte å selge slike hunder til turister. Det var slik rasen kom til USA mot slutten av 1800-tallet. Rasen ble trolig ført til Europa av spanske konkvistadorer alt på 1500-tallet, men blir først regnet som etablert her etter andre verdenskrig. Den ble som sådan anerkjent som egen rase av United Kennel Club i 1948. FCI anerkjente den først i 1995.

Til Norge kom rasen først omkring 1960, men den utviklet seg ikke særlig mye før på 1970-tallet. I dag blir den en stadig mer populær rase i vesten, der særlig kjendiser som Paris Hilton, Britney Spears og Jessica Simpson har gjort disse småhundene til et slags statussymbol å eie. Miniatyrhundene kalles gjerne «teacup» (tekopp) når de veier mindre enn 1,5 kg, og hunder med den rette stamtavlen kan koste opp mot 65.000 kroner (2005).

Chihuahua til Europa

Det ble importert noen eksemplarer til Europa i begynnelsen av dette århundret, og i England ble det startet med oppdrett i årene før andre verdenskrig. Ved krigsutbruddet var det kun 1 oppdretter med en avlsbesetning av noenlunde kvalitet. Denne oppdretteren flyttet fra London og ut på landsbygda, for å slippe unna bomberegnet over byen. Dessverre ble hele besetningen utryddet, ved en direkte treffer i huset de oppholdt seg i! Oppdretteren selv ble så skadet, at hun endte sitt liv på Hospitalet en kort tid etterpå. Hvorvidt hjemmet i London greide seg gjennom de harde trene vet en ikke.

Etter krigen var det ingen hunder igjen, som ble ansett av å være av en såpass kvalitet at de egnet seg til avl, og de måtte begynne forfra igjen. Et ukjent antall ble importert fra USA, og de Engelske oppdretterne har videreforedlet rasen I dag er England det førende land i Europa innen denne rasen. I Sverige ble den første av rasen nevnt i SKK's Stambok allerede i 1914: "Ciuhuabeno. Ciki, reg.nr. 488K, eier: Fru Carmen Behn Palme. Fanget som hvalp fra foreldre i vill til¬stand". Den første Svenske oppdretteren kom i gang tidlig på 50¬-tallet, og mot slutten av det tiåret var det flere seriøse oppdrettere i gang, og registreringstallet økte sakte men sikkert.

Chihuahua til Norge

Rasens Norske historie er atskillig kortere. Først i 1959 kom den første registrerte import til Norge, en Svensk kort¬håret tispe. Hun ble senere solgt tilbake til sin Svenske opp¬dretter.Hun rakk imidlertid å bli utstilt, på Øvrevoll i Mai 1960. Den gang var det hun snakk om i variant, og den stilte sammen med en annen tispe og en hannhund, i gruppe 7, Skjødehunder. Etter dette var rasen fraværende inntil rasens "mor" i Norge, fru Pamela Steineger fra Oslo, kjøpte sin første hund av rasen i 1970. Hennes avlsarbeid har vært en dominerende årsak til den fine kvaliteten det er på mye av våre Chihuahuaer. Hennes egne tisper sammen med hannhunder fra den Engelske kennelen ”Molimor”, har en lang rekke topphunder etter seg, og var i mange år dominerende på norske utstillinger.

Mer enn 50 hunder fra fru Steinegers ”-of Rossanty” kennel har oppnådd Champion tittel, og et femtitalls ærespremier for oppdrett av Chihuahua taler for seg selv. Selv om hun de senere år har fått hard konkurranse av andre oppdrettere, det i mange tilfeller snakk om etter¬kommere etter fru Steinegers tidligere oppdrett som utgjør grunnstammen for disse oppdretternes avlsdyr.

Mer om Chihuahua:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Selskapshunder  (Gruppe 9)
Seksjon:
 Primitive raser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 218

Størrelse:

Toy

Vekt (kg):

Hann: 0,5-3 kg
Tispe: 0,5-3 kg

Høyde (cm):

Hann: 16-20cm
Tispe: 16-20cm

Farge(r):

Alle farger og kombinasjoner er tillatt

Pelslengde:

Korthåret eller langhåret

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Flyball
...banen kort fortalt er flyball en hurtigløpskonkurranse som omhandler fire høydehindre (h&osla...
Hundens-anatomi
...hundens anatomi varierer i stor grad fra hunderase til hunderase, kanskje mer enn hos noen annen dyreart, vil...
Hundens-opprinnelse
...opprinnelsen hundens opprinnelse, eller rettere sagt ulvens utviklig til hund, startet trolig for ca. 60 000...
Sma-harlose-hunderaser
...små hårløse hunderaser er en liten gruppe tamhunder som tilhører seksjon 4 i fcis gruppe av selskapshunder. d...
Tamhund
...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i...
Tekopphunder
...tekopphunder (tea cup dogs) er «supersmå» størrelsesvarianter av såkalte toyhunder. noen eksakt definisjon på...
Toyhunder
...toyhunder kalles også miniatyrhunder og er små hunder som skal veie mindre enn 5 kg og gjerne ikke være for h...

Bilder av Chihuahua

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Chihuahua, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Chihuahua kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.