Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Cavalier King Charles Spaniel.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Cavalier king charles spaniel er en liten selskapshund av britisk opprinnelse. Den har blitt ganske populær i de senere år, også i Norge. Det lange navnet gjør at den gjerne omtales kun som cavalier.

Opprinnelig en jakthund som ble en favoritt blant de kongelige, der de ble sittende i overklassens fang. De fikk være med i sengen for å dra til seg lopper, for da slapp eieren sykdommer som f.eks pest.
Cavalieren er den perfekte kompis, søt, snill, vennlig, hengiven og kjærlig. De er kjent for sitt gode temperament, og de elsker mennesker og deres selskap. De passer til nesten alle hundeeiere. De er vidunderlige med barn og kan bo omtrent hvor som helst. De ønsker å være alle til lags og de er lette å trene.
Pelsen må gres regelmessig, særlig nøye med den fjærlette pelsen på ørene for den blir gjerne flokete.


Cavalier King Charles Spaniel sine farger.
* Blenheim: Kastanjebrune tegninger vel adskilt på perlehvit bunn.
* Tricolor: Sorte tegninger vel adskilt på perlehvit bunn, rødbrune tegninger på kinnene, over øynene, på innsiden av ørene og benene.*
* Black/tan: Ensfarget sort med gulbrune tegninger på kinnene, over øynene, på innsiden av ørene og benene.
* Ruby: Ensfarget dyp mahognirød.

Det har i de senere årene blitt avlet frem såkalte blendheimer og tricolorer med nærmest heldekkende, henholdsvis brune og svarte rygger og sider. Dette er ikke i henhold til rasestandarden, men de aksepteres av både nasjonale og internasjonale dommere.

Cavalier king charles spaniel var opprinnelig en jakthund som ble benyttet til jakt på fugl, men i dag er den først og fremst en populær og hendig familiehund. Den har imidlertid også en rekke egenskaper som brukshund, ikke minst på grunn av den godt utviklede luktesansen. Den kan bli en meget god tjenestehund, f.eks. som sporhund eller narkotikahund. Samtidig er rasen en meget populær utstillingshund.

Cavalieren er en avbalansert liten hund som tilpasser seg et nesten et hvilket som helst miljø. Den krever en god del mosjon og psykiske oppgaver for å trives maksimalt, men den regnes som en rolig og avbalanser hund innendørs. Den er livlig, atletisk og energisk, men snill og varsom. Den skjeller sjelden, men liker dårlig å være alene hjemme. Den er heller ikke spesielt motstandsdyktig for kulde og fuktighet.

Historikk for Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier king charles spaniel ha en opprinelse som strekker seg tilbake mot 1500-tallet, men dagens hunderase må kunne sies å være gjenskapt i Storbritannia i mellomkrigsåra. Den var opprinnelig en jakthund som jaget med lukt og syn som sine viktigste sanser, men popularitet innen sositet og kongelige kretser gjorde den til en alt viktigere selskapshund med årene.

Navnet cavalier king charles spaniel har sammenheng med tilnavnet på Karl II av Englands tilhengere, de royalistiske såkalte cavaliers. Kong Karl II skal selv ha hatt slike hunder. Det sies at han skal ha vært så glad i disse hundene at han fikk vedtatt en egen lov som sa at cavaliern ikke var en hund, slik at han kunne ta de med seg til parlamentet der hunder ellers ikke hadde adgang.

Det var en amerikansk rikmann og hundeelsker som i 1926 oppdaget at rasen ikke lenger lignet de hundene som var avbildet på gamle tapeter fra tidligere tider. Han utlovet en belønning til den som best kunne gjenskape en spaniel av den typen som var avbildet på Kong Karl IIs tid. Britiske oppdrettere bestemte seg derfor for å prøve, og som et resultat ble den første raseklubben dannet alt i 1928. Prisen på £25 ble vunnet av hunden Ann's Son på Crufts i 1929. Denne hunden ble også valgt som modell for den nye rasestandarden. Etter at datidens hund ble krysset king charles spaniel, pekingneser og mops gjennoppsto rasen slik man kjente den fra tidligere tider, og som sådan ble den offisielt anerkjent av den britiske kennelklubben i den 5. desember 1945. Siden har rasen blitt stadig mer populær over hele verden.

I 1973 vant hunden Alansmere Aquarius den prestisjefylte prisen «Best in Show» på Crufts, noe som førte til at rasens popularitet nærmest eksploderte. Norsk Cavalierklubb ble dannet i 1998.

Mer om Cavalier King Charles Spaniel:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Selskapshunder  (Gruppe 9)
Seksjon:
 Primitive jakthundraser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 136

Størrelse:

Liten

Vekt (kg):

Hann: 5,5 - 8,5 kg
Tispe: 5,5 - 8,5 kg

Farge(r):

Mange varianter

Pelslengde:

Langhåret

Pels:

Bølgete glatt

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Middels

Fra DogLex

Familiehund
... eieransvaret å være eller å bli hundeeier betyr at man påtar seg et mangeårig ansvar, fordi hunde...
Spaniel
...spaniel tilhører en undergruppe med hunder som blir avlet som apporterende fuglehunder, men som opprinnelig var såkalte kortjager...

Bilder av Cavalier King Charles Spaniel

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Cavalier King Charles Spaniel, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Cavalier King Charles Spaniel kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.