Aidi

Aidi

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Aidi.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Aidi er en molosser som ligner de tyrkiske vokterhundrasene akbash og karabash. Det er en vokterhundrase som stammer fra Atlasfjellene i Nord-Afrika.

Kjært barn har mange navn, Aïdi, atlas fjellhund, kabylehund, berberhund, shawiahund m.m.

Aidi har en slank og muskuløs kropp med tykk pels (ca. 6 cm lang). Rundt nakken og halsen danner pelsen man, spesielt hos hanner. Aidi blir omkring 52-62 cm i skulderhøyde og veier typisk 23-25 kg. Den har bred, nesten flat skalle og en brystkasse som rekker minst til albuene.

Ørene er middels store og bæres normalt halvstående (øretippen henger). Halen er lang og skal minst rekke til hasene. Den bæres hengende i en svak bue og har busket behåring. Graden av bebusket pels på halen (jo mer, dess bedre) indikerer ektheten i den enkelte hund. I hjemlandet er det vanlig i noen områder å kuppere både ørene og halen. Kuppering er imidlertid forbudt i en rekke land, blant annet i Norge.

Aidi har en mager, muskuløs kropp beskyttet av et grovt, tykt, vær-motstandsdyktig pels. Ørene henger fremover. Farger er hvite, svart,bleke røde og tawny.

Aidi er en utpreget brukshund med stor arbeidskapasitet og voktertrang. Den tåler godt både varmt og kaldt klima og er fornøyd med å leve og sove utendørs. Rasens tradisjonelle vokterrolle gjør den til en ypperlige vakthund, men den bør ikke velges som en typisk familiehund. Aidi har imidlertid også meget godt utviklet luktesans og egner seg bra som jakthund på småvilt, spesielt sammen med en sloughi. Førstnevnte sporer opp viltet, mens sloughien avslutter jakten.

Aidi er en primitiv hunderase som bare egner seg for meget erfarne hundefolk som ønsker å bruke den til formål den er alet opp for. Rasen er på grunn av sin primitive atferd uegnet som selskap for barn, selv om den regnes som lojal og hengiven ovenfor sine egne. Den trenger mye mosjon og egner seg dårlig for byliv.

Aidi er en fremragende vakthund.

Historikk for Aidi

Aidi er en molosser av fjelltype som ligner de tyrkiske vokterhundrasene akbash og karabash. Den har gjennom tiden tilvennet seg til et liv i kvelende hete og kuldegrader i de nordafrikanske Atlasfjellene, der den gjennom århundrer har den vært benyttet av berbiske nomader (i Marokko og Algerie) til å beskytte leirene og buféet mot tyver og rovdyr, blant annet i sameksistens med den hurtige sloughien (mynde).

Aidi er kjent under mange navn i Nord-Afrika, avhengig av området den holder til. Noen kaller den også Atlas fjellhund. I Algerie er den kjent som kabylehund (etter kabylene i det nordre Algerie) og shawiahund (etter chaouisene i det østre Alergie). I Marokko er det først og fremst chleuhene (en etninsk berbisk folkegruppe som holder til i Atlasfjellene) som holder aidi.

Denne mellomstore vokterhundrasen er en typisk fjellhund, muligens i slekt med de store, hvite fjellhundene som kom fra øst og spredte seg over hele Europa for århundrer siden. Den marokkanske kennelklubben har i senere tid gått aktivt inn for å sikre at denne robuste, energiske rasen skal overleve.

Fram til 1969 var rasen kjent som Atlas gjeterhund, et navn den fikk da den første rasestandarden ble publisert i 1963. Aidi er imidlertid ingen gjeterhund og har aldri hatt slike oppgaver i hjemlandet. Den vokter eiendeler og ble derfor gitt et nytt navn.

Mer om Aidi:

Rasestandard FCI / NKK

Gruppe:
 Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder  (Gruppe 2)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 247

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 23- 25 kg
Tispe: 23- 25 kg

Høyde (cm):

Hann: 52-62 cm
Tispe: 52-62 cm

Farge(r):

Svart, fawn, brun, krem, ulvegrå, ofte hvite flekker

Pelslengde:

Halvlangt

Pels:

Tykt, stritt

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Molosser
...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er ...
Vakt--og-vokterhunder
...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnau...
Vokterhunder
...vokterhunder kalles også buskapshunder og er tradisjonelt store hunder som skal passe på beitende husdyr...

Bilder av Aidi

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Aidi, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Aidi kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.