Ungarsk Vizsla Korthåret

Ungarsk Vizsla Korthåret

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Ungarsk Vizsla Korthåret.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Ungarsk vizsla er en stående fuglehundrase med opprinnelse i Ungarn, der den regnes som nasjonalhund. Den har røtter tilbake til den tyrkiske invasjon i landet på 1500-tallet og 1600-tallet og finnes i 2 varianter.

Vizlaene er hundeverdens aristokrater, staselige, stilig og renslige hunder som neste ikke lukter og de slikker seg som katter.

Vizsla er rektangulær, muskuløs og kraftfull hund med middels lang hals og tydelig anlagte skuldre. Hodet er fint utmeiselt og bæres stolt. V-formede middels lange hengende ører. Dyp og bred brystkasse, rett kort rygglinje og rett lendeparti med svakt rundet kryss. Kraftig benstamme med lange muskuløse bein. Halen er forholdsvis lavt ansatt og halvlang.

Hannhunder er normalt ca. 58-64 cm i skulderhøyde, tispene ca. 54-60 cm. Vekten ligger på ca. 25-32 kg hos hannene og 22-30 kg hos tispene.

Pelsen er rødgul ogmørk gylden i forskjellige nyanser. Ørene kan være noe mørkere, ellers jevn i fargen. En liten hvit bryst-/strupeflekk er tillatt (maks 5 cm), samt hvite tegninger på tærne.

Korhåret vizsla har en pelstype som føles grov og hard, men mer myk og silkeaktig behåring på hodet og ørene. Den har ikke underull.

Vizslaen var tradisjonelt adelens jakthund i det gamle Ungarn, og den ble ofte brukt på fuglejakt med nett og jaktfalk. Men også på fuglejakt til lands og vanns, småviltjakt, jakt på hjortedyr og til sporing generelt. Også til villsvinjakt bruke man vizsla, gjerne i flokk.

I Norge brukes den brukt til både jakt og andre bruksorienterte oppgaver, i tillegg til å være en interessant familie- og utstillingshund. Det har ypperlig lukt og egner seg svært godt til søk og sporing, men den har ikke et bredt søk. Den holder seg alltid i nærheten, apporterer villig og er en god svømmer.

Rasen passer best for folk med erfaring. Den er sosial, lydhør og litt sta, men noe følsom for røff behandling. Vaktinstinktet er ikke særlig fremtredende. Den trenger mosjon, oppgaver og utfordringer for å trives. Den trenger en tydelig, men forståelsesfull og tålmodig leder.

Rasen trenger regelmessig mosjon og børsting, samt kontroll av ørene. Den korhårede varianten har har en hurtigere galopp enn den strihårede, som er mer tilpasset jakt på småvilt i ulendt terreng.

Den er energisk med en danselignende gange

Historikk for Ungarsk Vizsla Korthåret

Navnet «vizsla» har den etter et ungarsk verb som betyr «å søke», i betydningen av det å lete etter noe. Akkurat når rasen oppsto vet man ikke sikkert, men noen mener at det skjedde på 1500-tallet og at den er en etterkommer av de gamle madjarenes jakthunder (sloughi) og hunder som kom dit under de tyrkiske invasjonene på denne tiden. Også weimaraner og transsylvansk pointere sies å ha hatt betydning for rasens utvikling. Hunden, slik vi kjenner den i dag, så man først på begynnelsen av 1700-tallet.

I begynnelsen av 1900-tallet ble rasen nærmest utryddet. Etter første verdenskrig klarte man bare såvidt å skrape sammen nok hunder til å starte arbeidet med å bygge opp igjen rasen. På 1930-tallet ble også en strihåret variant avlet fram. Den var et resultat av den tradisjonelle korthårede typen og innblanding av strihåret vorstehhund.

Rasen fikk sin første standard i 1936 av FCI. Til Norge kom den ført på 1970-tallet, men den har aldri rukket å bli noen populær rase her.

Mer om Ungarsk Vizsla Korthåret:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Stående fuglehunder  (Gruppe 7)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 057

Størrelse:

Stor

Vekt (kg):

Hann: 25-32 kg
Tispe: 22-30 kg

Høyde (cm):

Hann: 58-64 cm
Tispe: 54-60 cm

Farge(r):

Rødgul,mørkgyllen nyanser

Pelslengde:

korthåret

Pels:

Grov og hard

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Staende-fuglehunder
...stående fuglehunder, som også kalles pointere, vorstehhunder og i noen grad bracker, er en gruppe hunder som typisk (instikt...

Bilder av Ungarsk Vizsla Korthåret

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Ungarsk Vizsla Korthåret, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Ungarsk Vizsla Korthåret kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.