Mexikansk Nakenhund

Mexikansk Nakenhund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Mexikansk Nakenhund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Mexikansk nakenhund, også kjent som xoloitzcuintle eller forkortelsen xolo og perro sin pelo de Mexico.
Regnes opprinnelig for å være en primitiv urhund og klassifiseres som sådan av FCI i gruppe 5 seksjon 6.

Mexikansk nakenhund finnes i tre størrelsesvarianter:
Miniatyr:     25-35 cm
Mellom:     36-45 cm
Standard:  46-60 cm +2cm

Den pelskledte varianten kan være både kort eller langhåret, og finnes i alle slags farger, inkludert tigret/brindlet.
Den hårløse varianten kan ha noe hår på hodet, føtter og haletipp og finnes i farger og nyanser av sort, grå, lever, bronse, blond og rød. De kan være spottede eller ha andre markerings mønstre, men det er de mørke og ensfargete som foretrekkes.

Mexikansk nakenhund er en livlig, blid og snill hund. Den er årvåken, med et lystig og oppmerksomt uttrykk. Kan virke noe sky og reservert overfor fremmede, men er ikke fiendtlig og aggressiv.
Den er først og fremst en familiehund og utstillingshund, men har også meget gode egenskaper som vakthund.
 

Historikk for Mexikansk Nakenhund

Navnet xoloitzcuintle er hentet fra den gamle aztekerguden Xolotl, en gud som fulgte sjelen til etterverden når de døde. Nøyaktig hvor gammel denne hunden er vet man ikke sikkert. Aztekerne brukte den i sine hellige ritualer, og som sådan ble den spist hevdes det, siden aztekerne trodde den hadde legende egenskaper. Det fortelles også at conquistadorene spiste slike hunder, men man har ingen dokumentasjon på at det var nettopp denne hundene de spiste. I begge tilfeller kan det altså være snakk om en sammenblanding.

Stadig flere har, med hensyn til opphavet, interessert seg for den såkalte eurasiske teorien. Man har hatt en hypotese om at nakenhundgenet opprinnelig stammer fra Eurasia og har migrert (sammen med mennesker) fra Asia over Beringstredet, mens det ennå var landfast, til Nord-Amerika, og derfra spredt seg videre sørover til Sør-Amerika. Denne hypotesen støttes nå også av nyere DNA-forskning, der blant annet xoloitzcuintle inngikk. Denne hunden har beviselig eksistert i Mexico i over 2 000 år, og kan derfor ikke ha kommet med europeiske sjøfarere på 1500-tallet. Genet må derfor enten ha oppstått i Amerika eller ha kommet over Beringstredet fra Asia. Siden man nå vet at hunden er en etterkommer av gråulv, lar hypotesten seg teste. Om den hadde oppstått i Amerika måtte den i såfall være en etterkommer av amerikansk gråulv, men det var den ikke.

Studier med mitokondrielt DNA viser nemlig at mexikansk nakenhund nedstammer fra eurasike hunder, på linje med alle andre nakenhunder. Slektskapet til andre hårløse hunder er imidlertid så fjernt at den ikke kan være progenitor (stamfar) til de andre nakenhundene i Amerika.

Rasens moderne historie begynner i USA. Den fikk egen rasestandard av American Kennel Club i 1933, som den første. I hjemlandet Mexico kom man først igang på 1950-tallet, og standarden ble godtatt i 1955.

Mer om Mexikansk Nakenhund:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Primitive raser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 234

Størrelse:

Finnes i 3 størrelser

Vekt (kg):

Farge(r):

Mange variater

Pelslengde:

Kort eller uten hår

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Middels

Fra DogLex

Nakenhunder
...nakenhunder er hunder som ikke har pels, eller eventuelt svært lite behåring på kroppen. årsaken til dette finner man e...
Pariahunder
...pariahunder (av tamilsk paraiyar, som betyr omstreifende og egentlig refererer til en tamilsk folkegruppe av kasteløs r...
Sma-harlose-hunderaser
...små hårløse hunderaser er en liten gruppe tamhunder som tilhører seksjon 4 i fcis gruppe av selskapshunder. dette er sm...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomiske ...

Bilder av Mexikansk Nakenhund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Mexikansk Nakenhund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Mexikansk Nakenhund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.