Lapsk Vallhund
Lapsk Vallhund
Lapsk vallhund er en mellomstor spisshundrase som kommer fra Finland og har lange tradisjoner som gjeterhund. På finsk heter den lapinporokoira, på engelsk Lapponian Herder.
Lapsk vallhund er en middels stor spisshund, merkbart lengre enn høy. Kraftig benstamme og muskulatur. Lydig, rolig, vennlig og arbeidsvillig med langstrakt hode, sterk rygg, dypt bryst og svakt opptrukket buklinje. Halen bæres lett buet ved bevegelse, hengende under hvile. Pelsen består av middels lange, strittende dekkhår og fin, tett underull. Farge: forskjellige grader av sort, gråaktig eller barkebrun. Ofte lysere grå eller brunaktig farge på kinn, kroppens underside og bein. Hvite tegninger på hals, bryst og bein er tillatt.
Lapsk vallhund er en utpreget brukshund. Den har stor arbeidskapasitet, er lærevillig og tåler godt nordiske klimaforhold. Rasen er også en utmerket familiehund. I hjemlandet gjør denne hunden det bra i hundesport, blant annet innen agility.
Lapsk vallhund er en energisk, men også en rolig, avbalansert og trivelig hund. Den er lojal, uredd og har nær familietilhørighet. Den trenger godt med mosjon og trives best når den kan være mye ute.
Lapsk vallhund er en sunn rase. Avl drives bevisst med sikte på å sikre sunne hunder med godt temperament. Pelsen trenger ikke særlig vedlikehold.
Historikk for Lapsk Vallhund
Den lapske vallhunden er en gjeterhund som tradisjonelt er brukt i reindrifta. Særlig i Finland brukes den fortsatt i denne næringa, hvor den ofte bare kalles "reinhunden". Det er usikkert hvor gammel rasen er, men visse likheter med den såkalte varangerhunden (Canis lupus varangensis), som det ble funnet ca. 7000 år gamle skjelettrester av i Varanger, kan tyde på at rasen har lange røtter i Norden.
I Finland ble den lapske vallhunden skilt ut som en egen rase i 1966. De øvrige beslektede rasene er svensk lapphund og finsk lapphund. Den lapske vallhunden særpreges blant annet i forhold til disse i at den har kortere pels, er større, har lett buet hale, og har en utholdende travende gange under bevegelse over lange distanser. Rasen er framavlet med spesialisert gjeting som formål. De øvrige lapphundene ble også anvendt til vokting, samt til jakt og kortere gjeting.
Selv om rasen er sjelden, har den særlig økt i antall i Finland og Sverige de senere årene. I Norge er det registrert langt færre lapske vallhunder.
Mer om Lapsk Vallhund:
Raseklubb:
Rasestandard FCI / NKK
NKK RasestandardMiddels
Vekt (kg):Høyde (cm):
Hann: 48-54 cm
Tispe: 43-49 cm
Grader av sort, gråaktig,brun.Ofte lysere grå eller brunaktig farge på kinn, kroppens underside og bein. Hvite tegninger på hals, bryst og bein er tillatt.
Pelslengde:Kort til middels
Pels:Strittende dekkhår
Pelsstell:Lite
Allergi:Ja
Aktivitet:Endel
Fra DogLex
...teorier om hunden i finland en teori er at de finske spisshundene er etterkommere av den såkalte torvhunden,...
...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem ...
...det finnes flere norske hunderaser. den såkalte varangerhunden (canis familiaris varangensis) er det eldst...
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatom...
...det finnes flere svenske hunderaser, hvorav de langt fleste er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles...
Bilder av Lapsk Vallhund
Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.
Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Lapsk Vallhund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.
Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Lapsk Vallhund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.