Kishu

Kishu

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Kishu.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Kishu er en urgammel mellomstor japansk hunderase som stammer fra fjellområdene på øya Kyushu i Japan, der den tilhører de nasjonale spisshundene og ble utnevnt som en nasjonalskatt av japanske myndigheter i 1934.

Kishu blir brukt til jakt, mest på villsvin, men av og til også på hjort. Rasen har tatt navn fra området den ble avlet i. Den ble utnevnt til ”natur minne” i 1934.

Kishu er en mellomstor, massiv, edel og hurtig spisshund, men livlige bevegelser. Den har en langstrakt, kraftig kroppsbygning. Kraftig hals uten løshud og markerte skuldre. Et noe framtredende bryst og dyp brystkasse. Buklinjen er opptrukket og rygglinjen er rett og massiv. Muskuløse bein og kraftig benstamme. Meget kompakte, godt avrunda labber. Halen er høyt ansatt, tykk og bæres over ryggen, enten i en bue eller ringlet. Hodet er kileformet, nærmest revelignende, og skallen bred og flat med tydelig markert stopp. Rett neserygg, kraftige kjever og stramme lepper.

Pelsen er tett, kort, rett og stiv. Noe lenger på halen. Underullen er tett og myk. Fargen skal være helfarget hvit (mest vanlig), rød eller sesamfarget (rødbrun med sorte hårtupper).

Hannhundene måler gjerne 49–55 cm i skulderhøye og veier normalt 20–25 kg. Tispene måler gjerne 43–49 cm i skulderhøye og veier normalt 17–23 kg.

Kishu er en utpreget brukshund, herunder en meget god jakthund på storvilt, vakthund og trekkhund. Den er kjent for å ha meget god orienteringssans.

Kishu er modig, selvsikker og svært årvåken hund. Den trenger en tydelig og udiskuterbar leder og bør dresseres med fast hånd og tålmodighet. Rasen må kunne sies å være en utpreget utehund, men den har også gode egenskaper som familiehund. Den er aktiv og trenger mye mosjon for å trives.

Pelsen krever normalt vedlikehold. Rasen regnes som svært sunn.

Historikk for Kishu

Denne hunden stammer fra Wakayama og Mie prefekturet på øya Kyushu i der sørlige Japan.

Det er nærmest umulig å si noe sikkert om opphavet til denne hunden, som mange mener kan ha oppstått alt for mer enn 3000 år siden.

Den regnes som den japanske urbefolkningens jakthund på storvilt. Den har en rekke fellestrekk med hokkaido, men er noe mer rektangulær i formen og skal (etter 1934) være helfarget. Før den tid kunne den ha markeringer i både rød, sesamfarget og brindle.

Rasen er en utmerket vakthund og en god trekkhund.

Mer om Kishu:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Asiatiske spisshundraser og beslektede raser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 318

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 20-25kg
Tispe: 17-23kg

Høyde (cm):

Hann: 49-55cm
Tispe: 42-49cm

Farge(r):

Hvit. Sesam.

Pelslengde:

middels

Pels:

rette, myk og tett

Pelsstell:

lite

Allergi:

ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Japanske-hunderaser
...det finnes flere japanske hunderaser, hvorav spesielt seks av spisshundene er svært interessante i kynolo...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- ...

Bilder av Kishu

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Kishu, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Kishu kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.