Finsk Lapphund

Finsk Lapphund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Finsk Lapphund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Finsk lapphund er en mellomstor spisshundrase som kommer fra Finland og har lange tradisjoner som vokterhund. På finsk heter den suomenlapinkoira.

Finsk lapphund er en middels stor og noe rektangulær spisshund, med kraftig benstamme og musklatur. Den har sterk rett rygg og dypt bryst, og svakt opptrukket buklinje. Hodet er relativt kort og kileformet, med tydelig markert stopp, stramme lepper og bredt ansatte mørke øynene som gir den et livlig utrykk. Relativt korte spisse stående ører, som luter litt framover og er bredt ansatte. Halen bæres ringlet over ryggen, men faller ofte ned når hunden står rolig.

Pelsen er relativt lang, rett, litt grove og står litt ut fra kroppen. Denne hunden skal ha såkalte bukser på bakbena. Den skal være funksjonell for arktisk klima. Myk og tett underull. Alle farger er tillatt, men grunnfargen skal dominere.

Hannene blir ca. 46–52 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 20–22 kg. Tispene blir ca. 41–47 cm i skulderhøyde og veier gjerne 3–5 kg mindre.

Finsk lapphund er en utpreget brukshund, som egner seg ypperlig som gjeterhund i utmark, gårdshund. Den har stor arbeidskapasitet og tåler godt nordiske klimaforhold. Rasen er også en utmerket familiehund og kan godt benyttes i en rekke former for hundesport

Finsk lapphund er en energisk og meget modig hund, men også en rolig, avbalansert og trivelig hund. Den er alltid alert og vil vil varsle om noe skjer, men den står sjelden å skjeller. Den varsler om alt, men er som regel ingen vokter på grunn av dens tillit overfor folk. Den trenger godt med mosjon og trives best når den kan være mye ute, der den kan få utløp for all energien sin. Den er snill overfor barn og dyr.

Finsk Lapphund er en sunn rase. I forhold til lengden trenger den forholdsvis lite pelsstell. På sommeren er det svært viktig at de har tilgang til skygge og kaldt vann, det kan bli svært varmt for en hund som trives best i snø og kulde.

Historikk for Finsk Lapphund

Opprinnelig fantes det to varianter av denne hunden; en korthåret og en langhåret. Lapsk vallhund ble anerkjent som egen rase i Finland i 1966, samtidig som man forsto at variantene var såvidt forskjellige at man alt i 1970 bestemte deg for å dele rasen. Det ga opphavet til finsk lapphund, som altså har lenger pels og ellers også skiller seg gjennom å har lengre pels og på noen andre punkter.

Finsk lapphund er tradisjonelt en gjeterhund som samene benyttet til å vokte reinsdyrflokken med, spesielt mot ulv og bjørn. Hvor gammel den er vet man ikke, men det har en rekke ganger vært antydet at den var en direkte etterkommer av den opprinnelige lapphunden. Den er ikke særlig tallrik noen steder.

Mer om Finsk Lapphund:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Sennenhundene

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 189

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 20-22kg
Tispe: 15-19kg

Høyde (cm):

Hann: 46-52 cm
Tispe: 41-47 cm

Farge(r):

Alle farger er tillatt

Pelslengde:

Langt

Pels:

Lang, rett, litt grov

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Finske-hunderaser
...teorier om hunden i finland en teori er at de finske spisshundene er etterkommere av den såkalte torvhunden,...
Gardshunder
...gårdshund er en flyktig beskrivelse av hunder som tradisjonelt ble hold på gårdsbruk som en slag...
Nordiske-hunderaser
...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem ...
Norske-hunderaser
...det finnes flere norske hunderaser. den såkalte varangerhunden (canis familiaris varangensis) er det eldst...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatom...
Svenske-hunderaser
...det finnes flere svenske hunderaser, hvorav de langt fleste er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles...

Bilder av Finsk Lapphund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Finsk Lapphund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Finsk Lapphund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.