Canaanhund

Canaanhund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Canaanhund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Canaanhund, kjent som Kelef K'naani i hjemlandet Israel, nedstammer fra urgamle pariahhunder som lever i Midtøsten. Rasen som sådan ble imidlertid skapt på 1900-tallet. Den klassifiseres som primitiv spisshund i gruppe 5, seksjon 6 av FCI.

Canaanhundens forfedre skal stamme fra før-bibelsk tid. Hunden finnes avbildet i 4000 år gamle graver så den er en av verdens eldste raser. Canaan er det historiske navnet på Israel. Romerne splittet israelittene og rasen ble glemt av alle, bortsett fra et nomadisk ørkenfolk, beduinene.
Beduinene i Israel bruker fortsatt Canaanhunden til å gjete sau og til å vokte familien. Ørkenhundene er ikke helt ville, de foretrekker å leve nær mennesker. Noen hevder at det var slik forholdet mellom menneske og hund oppsto.
Canaanhunden er en opprinnelig rase, upåvirket av vår innblanding. Som alle urhunder har canaanhunden kvadratisk kropp, de er atletiske, men ikke kraftige, heller slanke.
De har tolags pels som hjelper dem å takle ørkenklimaet ved å isolerer. Pelsen holder på luft og isolerer mot hete om sommeren og kulde om natten. De har høyreiste ulvaktige ører og et veldig intenst uttrykk. De bruker tre år på å utvikling seg helt, omtrent det samme som ulven, andre hunder på deres størrelse bruker ca. ett år.
Det være seg i ørken eller i hagen så liker denne hunden å utforske, og om den kjeder seg kan den bli veldig destruktiv. De er selvstendige og kan utfordre treneren. Pelsen røyter en del men krever lite stell. Dette er en meget flott og spesiell hund som kan knytte sterke bånd til familier og erfarne eiere som kan å håndtere denne aktive hunden.
 

Av type minner den om andre pariahhunder, f.eks. africanis, australsk dingo og kretahund m.fl. Pelsen er kort eller semi-kort, med slette, harde dekkhår. Underullen varierer med årstid og stedsforhold.

Kanaanhunden er en ypperlig brukshund som kan brukes til nær sagt alt. På grunn av sin høyt utviklede luktesans har rasen spesielt gode egenskaper som narkotikahund, sporhund og ettersøkshund, noe blant annet det israelske forsvaret har benyttet seg av. Den er også en ypperlig jakthund, og som sådan bruker den både syn, lukt og hørsel like aktivt når den jakter. Denne rasen bjeffer sjelden utenfor sitt domene og kan derfor godt bli en ypperlig ledhund. Hjemme er den en ypperlig vakthund av natur. Den er også en spennede utstillingshund, og rasen regnes også som en kjærlig og snill familiehund.

Rasen er uavhengig, selvstendig, livlig, modig og svært utholdende. Den er kjent for å knytte sterke bånd til sine eiere og skal være svært varsom med egne barn. Den er reservert og voktsom overfor fremmede, men sjelden aggressiv. Den har imidlertid et tydelig kroppsspråk som lett kan mistolkes som aggressivitet av utenforstående. Den kan også være svært dominant overfor andre hunder. Hunderasen krever regelmessig mosjon og psykiske utfordringer for å trives. Lederskapet bør være konsekvent, men mildt. Dominerende lederskap kan gi uønsket negativ effekt.

Canaanhund er en sunn hunderase med få eller ingen arvelig belastede sykdommer. Den må børstes regelmessig.

Historikk for Canaanhund

Rasen nedstammer fra flere tusen år gamle pariahhunder som den dag i dag lever i Negevørkenen i Midtøsten, og som sådan må den regnes som relativt primitiv.

Den moderne rasen er imidlertid et resultat av nitid avl og domestisering utført av Dr. Rudolphina Menzel, som ble spurt av Haganah om å utvikle en hund som kunne fungere som vakthund for både det israelske forsvaret og settlerne. Hun valgte ut de beste individene for sitt arbeid med å skape en domestisert rase. Resultatet har fått navnet kanaanhund.

Mer om Canaanhund:

Rasestandard FCI / NKK

Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Primitive raser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 273

Størrelse:

Medium

Vekt (kg):

Hann: 20-25kg
Tispe: 18-23kg

Høyde (cm):

Hann: 55-60cm
Tispe: 50-55cm

Farge(r):

Lys gulbrun/rødbrun/sort/sort&brun

Pelslengde:

Kort/semi kort

Pels:

Slette harde dekkhår

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Aktiv

Fra DogLex

Pariahunder
...pariahunder (av tamilsk paraiyar, som betyr omstreifende og egentlig refererer til en tamilsk folkegruppe av k...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og an...

Bilder av Canaanhund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Canaanhund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Canaanhund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.