Bergamasco

Bergamasco

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Bergamasco.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Italiensk gjeterhundrase brukt i fjellområdene i Nord- og Mellom-Italia. Spesielt iøynefallende pels. Rasen er beslektet med de franske briardene og ungarske gjeterhunder.

Bergamascoen er en ypperlig sauegjeter som elsker å få arbeidsoppgaver. Vi har sett den i aksjon i Italia, både under oppvisning og i arbeid i fjellene. Den egner seg spesielt til å flytte store sauer og geiter og dyr med sterkt flokkinstinkt. Vi så bl.a et eksempel der dyktige Border Collier måtte gi tapt fordi sauene stilte seg tett en ring med de største ytterst. Og der stod de og glodde på hundene som etterhvert ble ganske frusterte fordi de ikke klarte å flytte dem.

Bergamascoen beskrives noen steder som både gjeter og vokter, men adferden slik vi har sett dem er gjeterens. Det hevdes at den tykke pelsen gjør det umulig for rovdyr å angripe dem og at de derfor fungerer som voktere. Men en gjeter og en vokters adferd er og skal være så ulik, så vi holder på at det er en gjeter.

Pelsen er vel det mest spesielle med Bergamascoen som alle legger merke til. Det er ikke mye pelsstell, vi deler flettene når de har blitt for tykke. Tar en og annen foran TVen om kvelden eller under kafferasten på søndagsturen. Så plukker vi ut litt kvist og kvast når vi har vært i skogen, men de er gode til å gjøre rent sjøl og. I fjellene i Italia hadde de aktivt arbeidende hundene mindre pels.

Bergamascoen er en herlig hund med stor personlighet og oppmerksomhet. Alle oppgaver er morsomme; trekke, bære kløv, agility, lydighet.. Bergamascoen er alltid klar.

Utseende:
Mankehøyde: hannhunder ca. 60 cm, tisper ca. 56 cm. Lett rektangulær kroppsbygning, robust og livlig. Stort og langt hode; tynne, trekantede, hengende ører; kort hals; velvinklede ben med litt høye haser; lavt ansatt, hengende hale. Karakteristisk pels som er meget lang og danner kraftige snorer, stri og ragget på forreste del av kroppen. Ensfarget grå eller flekket, isabellafarget (skittengul) med fawnfargede (lyst gulbrune) flekker, ensfarget svart.

Historikk for Bergamasco

Bergamascoen er i følge noen kilder, en av verdens eldste hunderaser. Den er opprinnelig fra Mesopotamia og har fulgt folkevandringene fra Irak, gjennom Iran og Tyrkia og til det i dag regnes som en italiensk hund.

Mer om Bergamasco:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder  (Gruppe 1)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 194

Størrelse:

Stor

Vekt (kg):

Hann: 32-38 kg
Tispe: 26-32 kg

Høyde (cm):

Hann: 54-62 cm
Tispe: 54-62 cm

Farge(r):

Grå,grå flekket,alle nyanser til svart

Pelslengde:

Langt

Pels:

Hard, raggete

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Bilder av Bergamasco

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Bergamasco, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Bergamasco kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.