Albueleddsartrose

Albueleddsartrose

Albueleddsartrose
Albueleddsartrose er en smertefull tilstand som oppstår når brusken i albueleddet gradvis brytes ned. Dette kan føre til smerter, hevelse og redusert bevegelighet i leddet. Tilstanden kan påvirke både unge og eldre hunder, og kan oppstå som følge av overbelastning, skade eller genetiske faktorer. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å bremse utviklingen av sykdommen og lindre symptomer.

Albueleddsartrose (AA), også kalt albueleddsdysplasi (AD). Begge brukes som en samlebetegnelse på flere feilutviklinger som kan skje i leddbrusken i albueleddet hos blant annet hundedyr.

AD er en feilutvikling i albueleddet hos hunder, mens AA er forkalkninger som oppstår som følge av slik feilutvikling. AA kan også komme av andre faktorer. AD vil etter hvert gi smerter og forkalkninger (artroser).

Alvorligheten av symptomer avhenger også av graden av feilutvikling og miljøfaktorer. AD er arvelig belastet, noe som spesielt utsetter tamhundraser for stor risiko om det avles på hunder som alt er diagnostisert med sykdommen.

Norsk Kennel Klub har derfor innført spesielle retningslinjer for hunder med AA som er stambokført i stambokregisteret, blant annet med hensyn til avl. Hunder med AA som ikke påvirker bevegeligheten kan delta på hundeutstilling